Google+
Home » Social » Ce caută copiii vasluieni pe internet?

Ce caută copiii vasluieni pe internet?

Întrebarea care stȃrnește curiozitatea părinților și a profesorilor și-a găsit răspunsul în cel mai recent raport al unei companii de software care produce programe de securitate și care a monitorizat activitățile online predilecte ale copiilor.

Muzică și filme – acestea sunt cele mai căutate subiecte online de către copiii care se află la un calculator sau pe alte dispozitive conectate la internet (67%). Site-urile video și de muzică sunt căutate, de regulă, în limba engleză, ceea ce se explică prin faptul că majoritatea filmelor, a serialelor și a formațiilor muzicale au denumiri în limba lui Shakespeare. Datele oficiale arată că, în ultimele 12 luni, contrar așteptărilor, site-urile de traduceri (14%) și cele de comunicare (10%) au fost mai accesate decȃt cele de jocuri (9%).

Pe de altă parte, site-urile de comunicare, cum sunt cele de social media, de mesagerie sau de e-mail, au fost cele mai populare pagini web vizitate de computerele cu modulul de control parental activat. Utilizatorii au intrat pe astfel de site-uri în 60% dintre cazuri. Cu toate acestea, procentul pentru categoria în cauză continuă să scadă în fiecare an, pe măsură ce dispozitivele mobile capătă un rol tot mai mare în activitățile online ale copiilor.

A doua cea mai populară categorie de site-uri vizitate de utilizatorii sub 18 ani este cea ″software″. Paginile web cu un astfel de conținut au devenit mult mai populare decât în 2017, când nu intrau în top 3. A treia poziție este ocupată de site-uri cu informații despre alcool, tutun și droguri, ceea ce reprezintă o noutate alarmantă față de anul trecut.

Tendința de mobilitate este subliniată, din nou, de cifrele pentru site-urile de jocuri, care ocupă acum de-abia locul al patrulea pe listă, cu 5% din numărul celor care accesează un calculator conectat la internet. Copiii continuă să manifeste o preferință pentru jocurile pe dispozitive mobile, comparativ cu cele pe computer, prin urmare popularitatea acestora din urmă va continua să scadă în perioada următoare.

Reprezentanții companiei care a efectuat cercetarea atrag atenția că, deși multe materiale video urmărite în urma căutărilor pe internet pot fi inofensive, este totuși posibil ca, accidental, cei mici să ajungă să vizioneze filmulețe cu un conținut inadecvat vȃrstei. Cei mai predispuși la a deschide materiale video de acest fel sunt copiii care caută conținut animat. Ei pot deschide la început filmulețe inofensive și pot ajunge, din greșeală, pe site-uri cu un conținut violent sau pentru adulți, fapt ce are un impact negativ asupra lor, pe termen lung.

În timp ce copiii din Romȃnia caută pe internet muzică și filme în limba engleză, copiii chinezi caută mai mult decât orice altă naționalitate servicii de educație, cei francezi sunt interesați de sport și site-uri de jocuri, cei spanioli fac mai multe căutări pentru site-uri de traduceri, iar serviciile de comunicare sunt căutate cel mai mult în Rusia. În schimb, căutările în germană domină categoria de cumpărături. Cel mai mare număr de căutări de site-uri cu conținut pentru adulți se înregistrează în limba arabă.

Pentru a preveni riscurile la care se expun copiii care navighează pe web, părinții sunt sfătuiți să discute constant cu aceștia despre comportamentul lor online, să afle exact ce site-uri de socializare folosesc copiii și pe cine au în lista de prieteni; să folosească firewall-ul și alte programe de securitate online, pentru a bloca site-urile cu conținut neadecvat copiilor și să monitorizeze activitatea acestora prin crearea unui profil de Windows și restricționarea accesului la programe, softuri și site-uri care pot dăuna sau pot aduce prejudicii copiilor. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: