Google+
Home » Social » Procedura de adopție devine mai ușoară, iar părinții beneficiază de ajutoare financiare consistente

Procedura de adopție devine mai ușoară, iar părinții beneficiază de ajutoare financiare consistente

Proiectul de modificare a Legii privind procedura adopției, lansat în dezbatere publică de Ziua Internațională a Copilului, vine cu noutăți pentru vasluienii care își doresc să adopte unul sau mai mulți copii, noutăți care le-au stȃrnit deja interesul celor care visează să transforme adopția într-o afacere profitabilă, și asta cu ajutorul statului.

Vasluienii care vor să le ofere un cămin micuților veniți pe lume sub o stea mai puțin norocoasă, vor putea beneficia de o indemnizație lunară de 600 sau 900 lei, în anumite condiții.

În situația în care vârsta copilului adoptat este cuprinsă între 3 și 6 ani, sau acesta este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu, ori face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună, familia va primi un ajutor bănesc de 600 lei pe lună.

Pentru cei care adoptă un copil cu vârsta de 7 ani și peste, proiectul de modificare a Legii privind procedura adopției, publicat pe site-ul Ministerului Muncii, propune acordarea unei indemnizații lunare de 900 lei. Aceeași sumă urmează să fie acordată și în cazul în care copilul este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, sau face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.

Cuantumul indemnizației se majorează cu 25% în situația în care copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate, și cu 50% dacă acesta întrunește toate cele trei condiții menționate. Indemnizația se acordă până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către copilul adoptat, adică până la împlinirea vȃrstei de 18 ani.

Sprijinul financiar nu se oprește aici pentru familiile adoptatoare. Acestea vor beneficia inclusiv de decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile efectuate pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării / reabilitării copilului, în limita sumei de 1.500 RON pe an, precum și de decontarea cheltuielilor de transport și cazare, realizate în vederea participării la procedura potrivirii practice cu un copil care are domiciliul în alt județ decât cel al adoptatorilor, în limita sumei de 200 de lei / zi / persoană.

Proiectul aflat în dezbatere cuprinde, de asemenea, prevederi legale care se referă la posibilitatea de a adopta un copil fără căutarea rudelor acestuia până la gradul IV, cum se întȃmpla pȃnă acum, și la o procedură mai flexibilă pentru evaluarea și pregătirea adoptatorilor. Mai exact, a fost extinsă durata de valabilitate a atestatului de persoană/ familie aptă să adopte de la 2 ani, cât este în prezent, la 5 ani și a fost eliminată obligativitatea legalizării unor documente (certificatele de naștere, căsătorie), care se anexează cererii de încuviințare a adopției.

Pentru a pune piedică adopțiilor de dragul profitului, inițiatorii modificărilor legislative au introdus obligația directorului DGASPC de a controla trimestrial modul în care personalul din subordine respectă dispozițiile legale privind aceste proceduri. În plus, dacă nu-și respectă atribuția de urmărire a evoluției copilului adoptat, directorul DGASPC poate fi sancționat cu amendă între 2.000 și 3.500 lei.

Potrivit datelor oficiale, la sfȃrșitul anului 2016, în Romȃnia erau aproximativ 56.900 copii în sistemul de protecție specială a copilului (din totalul de 3,7 milioane persoane sub 18 ani). Dintre aceștia, 19.400 (34%) erau copii în servicii de tip rezidențial și 37.500 (66 %) erau copii în servicii de tip familial.

Pe regiuni, cei mai mulți copii din sistemul de protecție specială, se găseau în 2016 în Regiunea de Nord-Est – 13.159, urmată de Regiunea Sud-Est – 8.005 și Regiunea Centru – 7450, iar cei mai puțini erau în Regiunea București – Ilfov – 3619.

La nivel de județe, cei mai mulți copii instituționalizați erau în Iași – 3.591, București – 2.989, Vaslui – 2.924, Constanța – 2.302 și Timiș – 2.286, iar cei mai puțini în Giurgiu – 595, Ilfov – 630 și Ialomița – 640. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: