Home / Politic / Daniel Olteanu꞉ „Copiii care nu merg la școală pentru că merg să muncească, un coșmar pentru orice Guvernare responsabilă”

Daniel Olteanu꞉ „Copiii care nu merg la școală pentru că merg să muncească, un coșmar pentru orice Guvernare responsabilă”

Deputatul Daniel Olteanu atrage atenția că, în județul Vaslui și în celelalte zone sărace din țară, lipsa de preocupare a Guvernului pentru marile investiții în infrastructură, care ar putea impulsiona economia locală, condamnă generații întregi la un viitor incert.

Olteanu susține că șansele de reușită în viață pentru copiii vasluieni se diminuează pe măsură ce decalajele între județul Vaslui și regiunile bogate se adȃncesc. Deputatul, care citează concluziile unui studiu realizat de World Vision Romȃnia cu privire la condițiile de viață pe care le au copiii de pe un eșantion ce include și județul Vaslui, avertizează că problema minorilor care nu merg la școală pentru că sunt nevoiți să lucreze este una «reală și îngrijorătoare», spre deosebire de cea a ajutoarelor sociale de la Vaslui, vehiculată mult mai des în spațiul public. În cadrul unei declarații în Parlament, Daniel Olteanu a subliniat că situația copiilor care lipsesc de la școală pentru că merg la lucru sau care sunt prea obosiți să mai învețe, din același motiv, ar trebui să dea coșmaruri oricărei Guvernări responsabile. Alocările de fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală reprezintă un pas pentru îmbunătățirea vieții copiilor de la sate, consideră deputatul independent, însă acestea trebuie suplimentate cu alocări pentru mari investiții în infrastructura din zonele vitregite.

″M-am obișnuit ca județul Vaslui să devină un reper luat în considerare atunci când se elaborează aproape orice studiu referitor la zonele sărace ale țării. Din păcate, deși toate aceste documente au concluzii îngrijorătoare, ritmul de scădere a decalajelor între Vaslui și regiunile bogate încetinește cu fiecare an. În loc să constatăm o creștere a șanselor de reușită în viață pentru copiii vasluieni, avem de a face cu o diminuare a acestora.

E un fapt care reiese și din ultima cercetare efectuată de World Vision Romȃnia, Vasluiul fiind unul dintre cele șase județe din eșantion.

Poate cea mai îngrijorătoare situație, pentru mine, este următoarea: ″Un procent de 5,5% dintre copiii din rural lipsesc întotdeauna de la școală deoarece merg să muncească, cu 50 % mai mulți decât în 2016, iar 6,3% declară că se simt întotdeauna obosiți pentru că muncesc înainte sau după ce se întorc de la școală, creștere de 75% față de valoarea din 2016. Mulți dintre acești copii provin în mare parte din familii ale căror venituri nu le ajung nici pentru strictul necesar. 11% dintre ei declară că uneori lipsesc de la școală deoarece merg să muncească, iar 21% dintre ei se simt obosiți deoarece muncesc înainte sau după școală.», a declarat Daniel Olteanu. Acesta a menționat că investițiile făcute în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală trebuie dublate de alocări de fonduri pentru proiecte de infrastructură mare, singurele care ar putea impulsiona dezvoltarea zonelor sărace din țară.

«Mi-aș dori ca această realitate a copiilor care muncesc, a copiilor care sunt prea obosiți ca să mai învețe, pentru că merg să muncească, să atragă atenția măcar la fel de mult ca falsa problemă a ajutoarelor sociale.

Nu avem dreptul să discutăm despre necesitatea ajutoarelor sociale, și aici mă refer exclusiv la venitul minim garantat, în zone în care copiii lipsesc de la școală pentru că merg să muncească.

Sunt dintre parlamentarii care, și atunci când eram în PNL, consideram că Programul Național de Dezvoltare Locală este necesar. Este obligatoriu ca și în mediul rural să existe școli cu autorizații și avize de funcționare, apă curentă și canalizare, drumuri. Acestea nu sunt fonduri irosite, sunt investiții care, pe o spirală pozitivă, ajung în final să îmbunătățească și viața copiilor de la sate.

Pentru a scădea însă procentul copiilor care nu merg la școală pentru că muncesc sau sunt prea obosiți după ce merg la lucru, e nevoie de mai mult decât PNDL. E nevoie de investiții în marea infrastructură, care să ofere cu adevărat o șansă economiei locale din aceste zone vitregite.

Zero procente pentru județul Vaslui din alocările pentru mari investiții în infrastructură înseamnă, în final, nu doar condamnarea unei zone, ci condamnarea copiilor la o viață care e extrem de aspră și pentru adulți.», a susținut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputaților.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Consilierul local Adrian Todireasa explică de ce a părăsit ședința din 27 februarie a Consiliului Local Bârlad

„Faptul că am părăsit ultima ședință de Consiliu Local ...

Membrii organizației ADER Bârlad au oferit mărțișoare

În prima zi de primăvară, președintele Organizației ADER Vaslui, ...

Greu de aprobat! Bugetul Bârladului a fost scos de pe ordinea de zi

Surprinzător și nu prea! Proiectul privind aprobarea bugetului Bârladului ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: