Home / Administratie / Domnule Boroș, v-a plăcut Romanul? Primarul de acolo e tot bârlădean și tot de doi ani e în fruntea urbei, dar iată ce minuni a făcut!

Domnule Boroș, v-a plăcut Romanul? Primarul de acolo e tot bârlădean și tot de doi ani e în fruntea urbei, dar iată ce minuni a făcut!

de Simona MIHĂILĂ

Din sutele de mii de euro pe care primarul Boroș se lăuda, în campania electorală din 2016, că le va aduce de la Bruxelles, nici măcar o monedă de un euro n-a ajuns în Bȃrlad. Asta, deși jumătate din timpul pe care îl va petrece în scaunul de prim gospodar al orașului s-a scurs, iar ceasul ticăie. Cum bilanțul investițiilor cu fonduri europene din urbe este pe minus, în timp ce Vasluiul are parte de infuzii dese de bani nerambursabili, primarul Dumitru Boroș s-a hotărȃt să învețe ce n-a știut pȃnă acum de la un alt coleg liberal, edilul de Roman. Coincidență sau nu, acesta este tot bȃrlădean la origini și, cu pricepere într-ale administrației și finanțări europene, a făcut din Roman un oraș mai frumos și mai ofertant.

Primarul Boroș a lăsat ieri în urmă Bȃrladul prăfuit și cu iz de tȃrg medieval, și a plecat la Roman, să ia lecții despre cum să aducă bunăstarea cetățenilor, cu bani europeni. Potrivit site-ului Primăriei, Dumitru Boroș a avut o întȃlnire de lucru cu Lucian – Ovidiu Micu, bȃrlădeanul în vȃrstă de 42 de ani care a preluat, în 2016, frȃiele orașului Roman.

Agenda electronică a primarului Boroș spune că discuțiile purtate în urbea de pe rȃul Moldova au avut ca temă principală implementarea unor proiecte finanțate cu fonduri europene și strategiile adoptate de administrația din Roman pentru atragerea banilor nerambursabili de la Uniunea Europeană.

Primarul din Bȃrlad nu s-a dus singur la acest schimb de experiență, ci i-a avut alături pe directorul tehnic al Primăriei, Cezar Chiper, și pe șeful Biroului de Dezoltare Locală, Cătălin Moraru.

Boroș are multe de învățat de la primarul de Roman, care schimbă fața orașului cu ajutorul fondurilor europene

Edilul de Roman, care are experiența administrației locale din postura de consilier, la fel ca Dumitru Boroș, a preferat să muncească pentru a atrage bani europeni decȃt să stea cu mȃinile în sȃn și să se lamenteze că alocările de la bugetul de stat și cele de la Consiliul Județean nu acoperă necesarul de fonduri pentru investiții. În plus, Lucian – Ovidiu Micu nu a majorat în ultimii ani taxele și impozitele locale, și s-a înconjurat la primărie de o echipă de specialiști, care știe să facă administrație și să întocmească proiecte.

Primarul din Roman avea, încă din primul an de mandat, multe proiecte, care acopereau domenii diverse, pregătite pentru exercițiul bugetar din 2017 al Uniunii Europene. De exemplu, peste 1,4 milioane euro, atrași numai în cadrul unui proiect de reabilitare termică a 8 blocuri, pentru creșterea eficienței energetice. Alt milion de euro, pentru amenajarea a două parcuri, iar Casa Celibidache, monument istoric și cultural reprezentativ al patrimoniului cultural local și regional, era inclusă într-un proces de conservare, restaurare și protecție a clădirii, într-un proiect a cărui valoare se ridica la peste 950.000 euro, depus în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Pe de altă parte, un proiect de 863.264 euro urmărea restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirii destinate „Muzeului personalităților romașcane”. Tot cu fonduri europene, primarul din Roman voia să modernizeze și să extindă sistemul de iluminat public, să prevină abandonul școlar, să completeze sistemele de încălzire existente în instituțiile publice romașcane cu surse de energie regenerabilă, biomasă.

Nici Spitalul Municipal din Roman nu a fost uitat în lista obiectivelor care necesită finanțare europeană, acolo se desfășoară proiectul de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a infrastructurii ambulatoriului și a infrastructurii sanitare în general.

Bani europeni au ajuns la Roman și pentru reabilitarea și modernizarea unităților școlare, dar și pentru creșterea eficienței energetice a clădirii Centrului Multicultural Unirea.

Acestea sunt doar cȃteva exemple care dovedesc ce poate face o mȃnă de gospodar priceput într-un oraș cu o suprafață de 30 kmp și puțin peste 50.000 locuitori. Bȃrladul, cu o suprafață de doar 20 kmp și o populație de 55.000 locuitori, tot cu un liberal la cȃrmă, mai are de așteptat pȃnă să simtă cu adevărat aerul de dezvoltare.

„Lamentarea nu este o soluție. Să te plângi că nu ai fonduri nu este un comportament normal pentru un primar din secolul al XXI-lea. Trebuie să construim pe termen lung, racordați la realitățile europene.″, este de părere edilul din Roman.

Domnule primar Dumitru Boroș, dacă trageți linie după întȃlnirea de lucru de ieri, de la Roman, nu vă încearcă, așa… o jenă?

About Simona Vasile

x

Check Also

Coronavirusul lovește în economia județului Vaslui: 2.700 contracte de muncă au fost suspendate

de Dănuț CIOBANU  În județul Vaslui au fost suspendate, ...

Doi șoferi, prinși băuți la volan în Negrești, în plină criză de coronavirus

Doi conducători auto au fost prinși băuți la volan ...

Nicu Palade va conduce Locativa Vaslui și după ieșirea societății din insolvență

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința extraordinară ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: