Google+
Home » Administratie » Greșeli impardonabile pe plăcuțele cu numele străzilor din Bârlad

Greșeli impardonabile pe plăcuțele cu numele străzilor din Bârlad

de Mihaela NICULESCU

În memoria marelui episcop cărturar Iacov Antonovici autoritățile locale au atribuit numele acestuia Școlii nr. 8, în fața căreia a fost amplasat și un bust al episcopului, dar de ceva vreme și o stradă din Bârlad poartă numele personalității marcante, cu deosebită implicare în istoria locală.

Ocupată peste poate cu treburile orașului, care nu îi prea ies, conducerea Primăriei nu a observat și nici vreun angajat al acesteia, că plăcuța cu numele personalității ce a fost atribuit străzii din spatele Școlii „Vasile Pârvan” are o greșeală semnificativă. În cazul în care la nivelul conducerii orașului nu se știe, ne facem datoria să-i informăm pe edili că numele fostului episcop de Huși este Iacov Antonovici și nu Iacob Antonovici, cum scrie pe plăcuța montată pe un gard al străzii amintite.

Din păcate, astfel de greșeli sunt destul de frecvente și multe plăcuțe cu numele străzilor ar trebui verificate în mai toate zonele orașului, pentru ca erorile să fie corectate.

Dacă plăcuța cu numele poetului Vasile Alecsandri nu a fost montată nici acum pe bustul său din parcul teatrului bârlădean, poate că cea cu numele incorect scris al marelui cărturar Iacov Antonovici, va fi schimbată cât mai curând posibil.

Iacov Antonovici a lăsat Bârladului o imensă moștenire spirituală. A publicat numeroase volume de studii și documente istorice de interes local și o colecție valoroasă de documente, publicate la ințiativa Academiei bârlădenei în cinci volume și în baza cărora istoria Bârladului poate fi cunoscută. A fost membru de onoare al Academiei Române, episcop al Dunării de Jos, întronizat în prezența Regelui Ferdinand I, iar din 1924 până în 1931 când a murit, a fost episcop al Hușilor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: