Google+
Home » Administratie » Bustul singurului primar de Vaslui care a fost și primar al Bucureștiului, amplasat în apropierea Clubului Tineretului

Bustul singurului primar de Vaslui care a fost și primar al Bucureștiului, amplasat în apropierea Clubului Tineretului

Bustul generalului Ioan Rășcanu, singurul primar comun pe care l-a avut Vasluiul și Bucureștiul, a fost amplasat de către autoritățile locale în apropierea Clubului Tineretului. Monumentul este iluminat pe timp de noapte și întregește zona recent ”reînverzită” de către Goscom.

Vasluienii se mai pot mândri cu un bust amplasat în zona oarecum centrală a orașului. Este vorba despre sculptura unuia dintre cei mai reprezentativi generali pe care i-a avut armata română de-a lungul istoriei, Ioan Rășcanu. Mai mult decât atât, este printre puținii primari care a condus două comunități de-a lungul vieții sale, respectiv Vaslui (1938-1942) și București (1942-1944).

Amplasarea bustului pe strada Mihail Kogălniceanu, într-un părculeț cochet recent ”reînverzit” de către angajații Goscom, a fost aprobată de către Consiliul Local încă de acum doi ani. Însă, realizarea sculpturii și finisajele au durat ceva timp astfel încât lucrarea abia acum este ”pe poziție” și chiar iluminată pe timp de noapte. Din păcate, cel puțin deocamdată, nu a fost trecut pe frontispiciu bustului cine a fost Ioan Rășcanu astfel încât cei care trec prin zonă se întreabă ”cu ce s-a ocupat ăsta de i-au făcut statuie”.

Ca primar al Vasluiului, lui Ioan Rășcanu i se datorează electrificarea orașului Vaslui, în timpul său fiind construită Uzina Electrică. De asemenea, în timpul mandatului său a fost construit Palatul Culturii Vaslui, a fost realizată aducțiunea de apă de la izvoarele de la Chițoc și începută construirea cartierului Ștefan cel Mare. Ctitorirea Bisericii „Cuvioasa Parascheva“, a  Monumentului „Eroilor Neamului“ din cimitirul Eternitatea, precum și amenajarea Grădinii Publice Vaslui, actualul Parc Copou, tot lui i-o datorează Vasluienii,

Ioan Rășcanu a ocupat diferite poziții în cadrul unităților de artilerie sau în eșaloanele superioare ale armatei, cele mai importante fiind cele de profesor la Școala de Ofițeri de Artilerie, Geniu și Marină (din 1903), Școala Superioară de Război (din 1906) și șef al Secției Operații din Marele Stat Major (1916).

În perioada Primului Război Mondial, a îndeplinit mai multe funcții, printre care și cea șef al Secției Operații din Marele Cartier General.

După război a îndeplinit funcțiile de secretar general al Ministerului de Război (1918-1919) și ministru de război în toate guvernele care s-au succedat până în 1921. A trecut în rezervă, prin demisie, în 1922.

În cariera politică a îndeplinit funcțiile de: ministru pentru Basarabia și Bucovina (1927); comisar superior al guvernului în Basarabia și Bucovina (1931), ministru de stat (1931-1932), primar al orașului Vaslui (1938-1942), primar al municipiului București (octombrie 1942 – august 1944), prefect al județului Vaslui. A fost ales deputat în legislaturile 1920, 1926, 1928 și 1931 și senator în 1920 și 1930).

În anul 1950, la vârsta de 76 de ani a fost arestat în lotul foștilor demnitari, murind în 1952 în închisoarea Sighet. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: