Google+
Home » Administratie » Cultivarea roșiilor ia amploare în județul Vaslui, de când se dă subvenție de 14.000 de lei pentru fiecare mie de metri pătrați cultivată

Cultivarea roșiilor ia amploare în județul Vaslui, de când se dă subvenție de 14.000 de lei pentru fiecare mie de metri pătrați cultivată

Legumicultorii vasluieni pun accent, în acest an, pe roșii datorită subvenției de circa 14.000 de lei pe care-i primesc pentru fiecare mie de metri pătrați cultivată cu tomate.

Subvenția uriașă, acordată pentru cultivarea roșiilor în sere și solarii, i-a atras pe legumicultorii din Ivești, Pogonești, Poienești, Ștefan cel Mare, Banca, Codăești, Munteni de Jos, Hârșoveni, Pușcasi, Găgești, Dragomirești, Zorleni, Lipovăț, Roșiești, Vaslui, Solești, Schinetea-Dumești, Lunca Banului, Băcani, Dodești, Broscosești, Duda Epureni, Pribești, Puiești, Pădureni, Dragomirești, Ștefan cel Mare și Bogdănița. Suprafața cultivată pană acum depășește 100.000 de metri pătrați.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ)Vaslui au fost primite și înregistrate un număr total de 84 de cereri de înscriere în Programul guvernamental, reprezentând persoane fizice care dețin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și societăți comerciale, însumând o suprafață totală de 104.252 mp de solarii”, ne-a declarat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt la DAJ Vaslui

Subvenția acordată unui producător agricol este de fix 13.797,90 lei echivalentul a 3.000 euro. Pentru a primi acești bani, fermierii trebuie să justifice că vând, până la 15 iunie, cel puțin două tone de roșii obținute de pe o suprafață de o mie de metri pătrați.

Suprafața pe care se cultivă roșii crește de la o lună la alta. Alți 12 legumicultori au înștiințat Direcția Agricolă că produc aceste legume.

În urma notificărilor depuse de către producătorii de legume înscriși în acest Program de Tomate, specialiștii cu atribuții în acest domeniu, din cadrul DAJ Vaslui, s-au deplasat în comunele județului Vaslui pentru a verifica atât stadiul înființării culturilor de tomate dar și rodirea acestora pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate cuprinse în acest program. În acest sens, la nivelul județului Vaslui, până la 31 mai, 12 legumicultori, opt persoane fizice cu atestat de producător, două întreprinderi individuale și două întreprinderi familiale, au îndeplinit condițiile de eligibilitate și vor beneficia, în perioada următoare, de încasarea ajutorului de minimis în conturile bancare personale”, ne-a mai spus Cristina Ionescu.

Producătorii de tomate au comercializat în piețele vasluiene și în cele limitrofe o cantitate totală de 25.915 kg de tomate, de pe o suprafață 13.915,63 mp de cultură tomate în solarii.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă anuală aferentă anului 2018.

DAJ Vaslui precizează că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar este de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual (2018) și în cele două exerciții financiare precedente (2016, 2017).

Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate se află în al doilea an de implementare asigurându-se, astfel, necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie. În acest fel, producătorii vor fi încurajați să obțină produse de calitate, competitive, furnizând tomate autohtone în perioada de extrasezon. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: