Home / Social / Pe ce se duc banii vasluienilor: mâncare, băutură, țigări și facturi

Pe ce se duc banii vasluienilor: mâncare, băutură, țigări și facturi

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prioritățile romȃnilor, indiferent de județul în care își au domiciliul, sunt profund lumești. Veniturile totale ale populației se risipesc, în majoritate, pe produse alimentare și cele care satisfac anumite vicii, iar banii care rămȃn se cheltuie cu utilitățile. De economii nici nu mai poate fi vorba! Vasluienii nu au făcut excepție de la trendul național din 2017, cei mai mulți bani fiind alocați coșului lunar de supraviețuire.

Potrivit INS, în medie, 34,3% din veniturile gospodăriilor din Romȃnia s-au cheltuit anul trecut pe produse alimentare și băuturi nealcoolice, 17,1% pe cheltuielile cu utilitățile (locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili), iar 8,2% pe băuturi alcoolice și tutun.

Calculele INS au ținut cont de veniturile veniturile totale ale populației, media lunară pe o gospodărie fiind de 3.392 lei, adică 1.291 lei / persoană. Cheltuielile totale lunare au fost, în medie, 2.874 lei pe o gospodărie, respectiv 1.094 lei de persoană, reprezentȃnd 84,7% din nivelul veniturilor totale.

Din totalul cheltuielilor pentru o persoană, 64,1% au reprezentat cheltuieli pentru consum (alimente și băuturi – 20,1%, mărfuri nealimentare – 25,6%, servicii – 18,4%), iar 21,1% au mers către plata impozitelor și contribuțiilor către stat.

Un procent minuscul, doar 0,05%, reprezintă cheltuielile pentru investiții, cele destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei ori cumpărarea de acțiuni.

Veniturile bănești au fost, în medie, de 3.062 lei lunar pe gospodărie (1.166 lei pe persoană), iar veniturile lunare în natură de 329 lei pe gospodărie (125 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, respectiv 61,2% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Baza de calcul a INS a inclus la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor și veniturile din prestații sociale (21,6%), veniturile din agricultură (2,3%), veniturile din activități neagricole independente (2,3%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă au avut și veniturile în natură (9,7%), în principal, aceasta însemnȃnd contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,3%).

Pe ce cheltuie banii alți europeni

Spre deosebire de romȃni, care își consumă cea mai mare parte din venituri pe mȃncare, băutură și țigări, germanii cheltuiesc cel mai mult cu locuința, iar luxemburghezii își permit cel mai mult să investească în bunuri de lux. În privința cheltuielilor de consum, germanii dau cei mai mulți bani pe utilități și alte obiecte pentru amenajarea locuinței, comparativ cu ceilalți europeni.

Conform datelor de la Oficiul European de Statistică, puterea de cumpărare mult diferențiată la nivel european duce și la comportamente diferite ale consumatorilor din Uniunea Europeană. Astfel, 26,8% din cheltuielile germanilor sunt cu locuința, incluzȃnd aici banii de întreținere, asigurări și mentenanță. Germanii se clasează peste media de 21,3% constatată în comunitatea statelor membre ale UE.

În Marea Britanie, doar 14% din banii disponibili sunt investiți în alimente, băuturi și tutun, iar în Germania 16,5%. Familiile din Grecia alocă doar 4% din buget activităților culturale și de petrecere a timpului liber, în timp ce britanicii sunt cei mai generoși cȃnd vine vorba despre distracție (15%). Românii, europenii cu cel de-al doilea cel mai mic venit pe cap de locuitor din UE, cheltuiesc aproape 55% din banii de care dispun pe mâncare, băutură și țigări, iar vasluienilor de la Polul Sărăciei din UE veniturile abia le ajung să-și asigure coșul lunar de supraviețuire. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: