Google+
Home » Administratie » Agricultorii isteți din județul Vaslui au obținut 15 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii

Agricultorii isteți din județul Vaslui au obținut 15 milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de irigatii

Seceta din această primăvară, care a dat peste cap planurile fermierilor, ne face să ne gândim la sistemul de irigații din județul Vaslui, care dacă ar funcționa cum trebuie ar reduce considerabil pierderile din agricultură. Din păcate, în acest moment singura zonă irigată este Albița –Fălciu, adică vreo 17.000 de hectare, ceea ce înseamnă mai puțin de 10% din suprafața de pământ care produce hrană.

“Încercăm să convingem fermierii din județul Vaslui să se asocieze. Partea bună este că am reușit să-i convingem pe cei din zona Solești. Ei au făcut o organizație. Astfel s-au creat condițiile ca Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) să-i poată ajuta. Au reparat aproape toată infrastructura, iar acum ei sunt pe final. Am încercat asta și pe Bârlad, dar acolo nu s-au asociat încă”, ne-a declarat Anton Cezar (foto), directorul ANIF Vaslui

Totodată se urmărește reabilitarea infrastructurii de irigații (ce a mai rămas din ea)

“În acest context s-a dat drumul la Programul Național de reabilitare a infrastructurii de irigații prin care se urmărește adaptarea agriculturii la schimbarile climatice și diminuarea efectelor lor asupra producției agricole. Noi am obținut circa 15 milioane de euro pe care-i vom primi în trei ani. Cu acești bani vom reabilita complet tot sistemul de irigații din zona Albița –Fălciu. Asta înseamnă patru stații mari de pompare, schimbarea pompelor, a motoarelor, refacerea cantoanelor, refacerea stațiilor, tevilor. În total 48 de kilometri de canale și podețe. Pompele sunt din 1995, canalele nu s-au decolmatat niciodată, iar cele care sunt dalate, prezintă spărturi. Sistemul de irigații va fi adus la parametri cel puțini egali cu cei care au fost dinainte. Pompele vor fi noi, toate țevile din stațiile de pompare vor fi schimbate. Licitația a fost câștigată de un executant din afara județului. Eu estimez că lucrările vor fi demarate la sfârșitul lunii iunie. Am avut noroc că n-au fost contestații și nu este niciun impediment ca această firmă să se apuce de treaba. În afară de asta am obținut cu sprijinul conducerii centrale de la ANIF bani pentru reparare până în momentul în care vor intra aceste investiții. Se fac deja reparații la Bumbăta, Mînjești și la stația de repompare de la Vetrișoaia”, a mai spus directorul ANIF.

Risipă de bani

Pe o parte se ANIF investeste bani în reabilitarea sistemului de irigații, pe altă parte rispește

“Ce mă doare pe mine, în 2011 s-a dat o ordonanță prin care din 3.500 de lucrători din 5.000 au fost dati afară. Ulterior, printr-un act normativ s-au mai reangajat câțiva. Dar nu a fost singurul lucru rău. Prin această ordonanță barajele care erau în proprietatea ANIF au fost date în administrarea Apelor Române, astfel noi am pierdut 12 baraje. Acum am să mă refer la cele 4-5 baraje din zona Albița Fălciu. În aceste baraje se păstra apa acumulată de la zăpezi, de la ploi, iar în vremuri de secetă cum este acum, această apă se ducea prin canalele de distribuție, în canalele de irigați și se iriga. Acest lucru nu se mai face acum pentru că cei de Apele Române le-au declarat nepermanente. Din această cauză, când se adună apa, ei neținând apa în barje, îmi dau mie apa în canalele de desecare, iar eu sunt obligat, fiindcă nu vreau să inund proprietățile oamenilor, să folosesc energia electrică ca să dau apa în Prut. Când vine seceta, folosesc energie electrică ca să bag apa din Prut în canale. Deci folosesc de două ori energie. Costurile ajung la trei miliarde de lei vechi pe an. Cu suma asta putem face altceva, de exemplu să decolmatăm canalele de desecare”, a mai explicat Anton Cezar.

Soluția ar fi ca aceste baraje să ajungă , în baza unei hotărâri de guvern, din nou la ANIF și să intre în regimul de irigații, astfel s-ar iriga în plus 6.000 de hectare. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: