Home / Social / Stimate autorități ale Bârladului, bustul lui Spiru Haret vă salută din boscheți!
Operă de artă năpădită de buruieni

Stimate autorități ale Bârladului, bustul lui Spiru Haret vă salută din boscheți!

de Mihaela NICULESCU

„Statuile nu ies niciodată la pensie”, după cum frumos declara sculptorul Gheorghe Alupoaei. Se pare însă că maestrul nu făcuse cunoștință cu actualii conducători ai municipiului Bârlad care au și scos la pensie bustul, opera regretatului sculptor Cristian Pântea. Monumentul zace părăsit, invadat de buruieni și abia dacă mai este vizibil. Pe edili nu-i deranjează foarte tare acest lucru. 

Chiriașul, care se ocupă acum de reamenajarea clădirii și a dependințelor din curtea fostului Club, pe care vrea să le transforme în birouri, nu are nici un interes să se îngrijească de statuie.

La urma urmelor, statuia are un proprietar. Bârladul se mândrește cu o stufoasă comisie de cultură, cu un Consiliu Local, cu un primar, cu un viceprimar. O armată de oameni gras plătită, ce se dovedește incapabilă să construiască și iată, la fel de incapabilă, să conserve ce au moștenit de la alții. Ei, altfel ar sta lucrurile dacă ar fi organizată o depunere de coroane, cu fanfaronadă, televiziuni și ziare, aparate foto și camere de luat vederi. S-ar călca în picioare să iasă în poze, să-i vadă lumea!

Bustul ar putea fi mutat în parcul Teatrului „Victor Ion Popa”, în fața actualului sediu al Clubului Copiilor (fosta Școală nr. 7), sau în orice alt loc, la vedere, dar nu abandonat pe o proprietate retrocedată, la cheremul oricui ar vrea să îl demoleze. Cam acesta este respectul autorităților pentru memoria înaintașilor.

Dacă nu au știut niciodată sau au uitat, le informăm că Spiru Haret este cel care a organizat învățământul modern românesc, din funcția de ministru al Educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române. În calitate de inspector, ministru și om politic, Spiru Haret a lucrat în favoarea școlii și a educației românești. A fost, poate, cel mai mare reformator al școlii românești.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vasluienii vor încasa în următorii ani printre cele mai mici salarii din România

de Dănuț CIOBANU Vasluienii vor avea ...

O victimă și patru autoturisme avariate, în urma unui accident petrecut în apropiere de Vaslui

Patru autoturisme au fost implicate vineri, ...

Cum au sărbătorit bârlădenii ziua de 24 Ianuarie

Bârlădenii au sărbătorit azi Ziua Unirii ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: