Google+
Home » Invatamant » Eveniment de înaltă ținută organizat de Liceul ”Eminescu” și Școala ”V. Pârvan” Bârlad: concurs internațional „Creativitate și Inovație în Educație”

Eveniment de înaltă ținută organizat de Liceul ”Eminescu” și Școala ”V. Pârvan” Bârlad: concurs internațional „Creativitate și Inovație în Educație”

Timp de trei zile (8 – 10 iunie) Bârladul a fost gazda Concursului Internațional „Creativitate și Inovație în Educație”, organizat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială „Vasile Pârvan”, un eveniment de înaltă ținută la care au participat entități educaționale din Slovacia, Germania, Spania, Bulgaria și Republica Moldova.

”Astăzi, mai mult ca oricând, școala trebuie să devină o instituție formativă, în care primordiale sunt nevoile copilului și nu structuri rigide, la care acesta ar trebui să se adapteze. De aceea, realizarea unui schimb de exemple de bună practică este necesar atât în rândul elevilor, pentru a ne da seama de ceea ce-i preocupă, de ceea ce le captează atenția și de ceea ce le place cu adevărat; cât și în rândul cadrelor didactice pentru a putea folosi cele mai bune metode de comunicare a informației. În același timp urmărim promovarea inițiativelor privind abordările originale, marcate de creativitate și imaginație, care sporesc eficiența didactică prin schimbul de experiență între cadrele didactice, pentru activitățile ce promovează creativitatea în procesul instructive-educativ.
Am avut parte de activități diverse, începând cu prezentarea lucrărilor în plen și pe secțiuni, ateliere de lucu, vizionarea de filme documentare realizate de elevii noștri, organizarea unei expoziții de carte școlara, vizita de studiu la Iași, pelerinaj la Mânăstirea Bujoreni, spectacol folcloric susținut de ansamblul “Rapsozii Iveștilor”, ne-a declarat prof. Veronica Huiban, director adjunct al Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Bârlad.

Simpozionul dedicat cadrelor didactice s-a derulat pe trei secțiuni în cadrul cărora s-a prezentat un referat privind metodele creative folosite în procesul de predare-învățare-evaluare, precum și proiecte educaționale/europene ce au vizat parteneriatul școlar ca mijloc eficient pentru stimularea creativității, precum și asigurarea progresului școlar și integrarea tinerei generații pe piața muncii.

Simpozionul s-a încheiat cu o dezbatere  cu tema ”Resurse ale stimulării creativității și priorități ale inovării în învățământ”.

Concursul pentru elevi a avut ca teme ”Tărâmul magic al copilăriei’’ și ”Școala între identitate și imagine’’. Au fost prezentate lucrări de artă plastică (desene, picturi, colaje, machete) și creații multimedia (website, afișe,  videoclip).

”La finalul celor trei zile de activități formale si nonformale in care am promovat inovația si creativitatea in educatie, cultura si valorile fiecarei tari participante, putem spune că mileniul 3 aduce aceleasi impliniri si provocari pentru profesorii si elevii din Europa. Am fost impreuna intr-un spatiu deschis, elevi, profesori si alti actori implicati in actul educational pe care dorim sa-l pastram. Avem toata convingerea ca acest eveniment se va dezvolta, va capata consistenta si amploare de la an la an, si va deveni o manifestare de referință pentru comunitatea noastra”, a mai spus prof. Veronica Huiban.

Urmează ca până pe 15 iunie, juriul să desemneze câștigătorii concursului.

Printre partenerii acestui eveniment s-au numărat: Spojena Skola Kollarova 17, Secovce, Slovacia; KBS, Nordhorn, Germania; Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” și Școala Profesională nr.2, Cahul, Republica Moldova; Hristo Botev Secondary School, Kubrat, Bulgaria; Colegio C.E.I.P. NTRA SRA de los Dolores, Spania; Inspectoratul Școlar Vaslui, Casa Corpului Didactic Vaslui, Cinematograful CityplexVictoria, Asociația „Bună ziua, copii din România“ Muzeul „Vasile Pârvan“ , Teatrul “V. I. Popa”, ACMA Betania. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: