Google+
Home » Social » Minunile ce ies din mâinile de aur ale artistului bârlădean Cristian Constantinescu

Minunile ce ies din mâinile de aur ale artistului bârlădean Cristian Constantinescu

de Mihaela NICULESCU

Cristian Constantinescu este un meșter popular extrem de original, cu care județul Vaslui se mândrește, dar la fel ca și ceilalți meșteri, Cristian Buclea și Ionel Bușe, prezentați de ziarul Est News, nu este atât de cunoscut pe cât ar merita, nici chiar în rândul concitadinilor săi.

Bârlădeanul Cristian Constantinescu, în vârstă de 45 de ani, are mâini de aur, dar până la 31 de ani nu a crezut că este în stare să cizeleze lemnul în așa fel încât să devină operă de artă. S-a apucat de meșteșugit lemnul de nevoie, după ce în 2000 a fost disponibilizat, deși era un angajat model al respectivei fabrici de pâine. S-a trezit fără lucru și a trebuit să facă ceva.

M-am gândit ce pot face eu mai bine pentru a-mi câștiga existența. Voiam să fiu propriul meu patron, să nu mai lucrez pentru alții. Sunt un spirit liber și am vrut să fiu propriul meu stăpân. Dintotdeauna m-au fascinat produsele realizate manual. Mi-a rămas întipărit în minte un târg de produse tradiționale pe care l-am vizitat în copilărie la Cheile Bicazului. M-a încercat atunci un sentiment deosebit și mi-am promis că odată voi încerca și eu să fac asemenea produse. S-a întâmplat destul de târziu, la 31 de ani. Nu am avut de la cine să iau lecții, am fost autodidact, așa cum au fost cei mai mulți meșteri populari din Bârlad și din județ”, a mărturisit artistul Cristi Constantinescu.

Mobilierul rustic este preferatul său, fie că este vorba de mobilier de interior sau de exterior. Lucrează cu plăcere mese, scaune, rafturi, vitrine, cuiere, mobilier de bucătărie, coșuri pentru ouă, etc. Mobilierul de interior rustic, cu nuanțe vădit tradiționale, îl face din salcie creață, iar pe cel de exterior, precum leagănele și foișoarele, din lemn de carpen. Face drumuri peste drumuri în pădure pentru a-și achiziționa materia primă prin Ocolul Silvic.

E o muncă imensă, dar nu mă plâng pentru că rezultatul este unul care mă motivează, artistic vorbind, să merg mai departe. Financiar lucrurile nu merg tocmai cum îmi doresc, având în vedere că eu nu am o slujbă. Vara am multe lucrări, că aproape nu fac față, dar iarna comenzile sunt mult mai puține”, a spus Cristian Constantinescu.

Talentatul bârlădean a fost pasionat dintotdeauna de arta populară, dar pe vremea când el era școlar, părinții nu erau atât de atenți cum sunt acum la înclinațiile copiilor. Dacă ar fi văzut sclipirea lui artistică l-ar fi înscris la o școală de artă. Cristian ar fi dorit să urmeze un liceu de artă și crede că la această oră creațiile sale ar fi fost la un alt nivel. Dar prin muncă și perseverență, bârlădeanul a reușit să atingă un anumit standard al calității și mai ales al originalității. Nu i-a rămas nevândută nicio lucrare până acum, dar a mărturisit că atunci când se gândește la primele produse create se simte ușor jenat de nivelul artistic scăzut din anii de început. Se inspiră din creațiile altor artiști populari din țară, dar evident își pune amprenta personală pe orice lucrare și ține morțiș să semneze cu o ștanță fiecare obiect realizat de el. Are curajul să declare că este singurul meșter popular din județ și printre puținii din țară care realizează paturi rustice în genul celor create de el ca mobilier de interior. În atelierul său din cartierul Munteni, folosindu-se doar de scule de mână, Cristian Constantinescu își trăiește visul.

În ianuarie și-a tăiat degetul cu flexul și timp de două luni a fost nevoit să stea degeaba, dar și-a reluat activitatea, iar acum, pe timpul verii, este foarte solicitat. Clienții lui sunt oameni care au case la marginea orașului, au curți și spațiu verde pe care pot să monteze mobilierul rustic.

Nimeni în țara lui nu este profet

Deși mulți bârlădeni ar dori să achiziționeze astfel de obiecte frumos meșteșugite, dau înapoi când află că autorul lor este bârlădean.

Nu înțeleg de unde această concepție. Dacă merg în târg la Vaslui și vine un bârlădean interesat de obiectele mele face un pas înapoi când află că sunt de la el din oraș. Acest lucru nu se întâmplă cu vasluienii, care cumpără de la vasluieni. Sunt șocat de această atitudine, pentru că și la un târg la care am participat în afara județului, un bârlădean nu a mai dorit să cumpere de la mine după ce a aflat de unde sunt”, a spus intrigat artistul.

Poate că această atitudine vine tocmai din necunoașterea valorii sau din incapacitatea de a accepta valoarea unui concitadin. Nu întâmplător se organizează târguri de meșteri populari autentici, ci tocmai pentru a face cunoștință cu valoarea obiectelor tradiționale. Cristian Constantinescu este membru al Asociației Meșterilor Populari din Moldova, cu sediul la Iași. Este prezent la târguri în timpul anului, atât la el în județ, în Huși și Vaslui, dar și la Galați, Piatra Neamț și Iași. Este întrutotul de acord ca și la Bârlad să se înființeze o asociație a meșterilor populari, pentru că sunt destui meșteri care duc tradiția mai departe cu demnitate și pricepere.

Avem artiști buni în județ și la Bârlad, dar la noi artiștii sunt prea modești. Pe de o parte nu știu să își vândă marfa și pe de alta nici nu sunt ajutați. Să nu uităm că cei mai mulți dintre ei trăiesc doar din această activitate a meșteșugitului”, a concluzionat Cristian Constantinescu.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: