Google+
Home » Administratie » Parteneriate între Primăria Vaslui și Belarus, în diverse domenii de activitate

Parteneriate între Primăria Vaslui și Belarus, în diverse domenii de activitate

Primăria Vaslui și o serie de comunități din Belarus vor stabili o serie de parteneriate în diverse domenii de activitate, cum ar fi învățământ, cultură, administrație și chiar economie. Relațiile de colaborare vor fi definitivate în perioada imediat următoare, în urma vizitei pe care ambasadorul statului exsovietic a efectuat-o, timp de două zile, în municipiul Vaslui.

Ambasadorul Belarus în România, Andrei Grinkevich, a fost din nou prezent în municipiul Vaslui, mult mai hotărât ca la vizitele anterioare pentru stabilirea unor viitoare parteneriate cu autoritățile locale. Diplomatul statului exsovietic a vizita o serie de obiective, precum liceele ”Ștefan Procopiu” și ”Emil Racoviță”, Curțile Domnești, Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul”, ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare, Parcul Copou și Muzeul Județean. După cele două zile de întrevederi cu reprezentanți ai unor instituții, Andrei Grinkevich a rămas profund impresionat de ceea ce a descoperit în municipiul Vaslui, ceea ce l-a determinat să propună unele colaborări cu autoritățile noastre.

Este o onoare pentru mine să vizitez orașul dumneavoastră frumos. Doresc să mulțumesc domnului primar pentru programul pregătit, cu rezultate fructuoase. Am avut discuții productive cu autoritățile locale care ne-a dus spre anumite direcții de colaborare pentru a stabili eventuale înfrățiri. Voi fi încântat să sprijin municipiul Vaslui pentru a stabili anumite colaborări pe anumite direcții de interes. Am fost impresionat de sistemul de educație, cât și de profesori și elevii celor două licee pe care le-am vizitat. Am discutat și propus detalii viitoare de colaborare, schimb de experiențe, proiecte comune, participări la olimpiade și competiții sportive. Dacă începe o colaborare între licee din cele două state, există posibilitate de a atrage fonduri europene. Avem multe domenii comune, inclusiv cele care ne-ar permite să aducem mai aproape cele două ortodoxii, să stabilim relații între biserici și chiar să facem turism ecumenic”, a declarat ambasadorul Andrei Grinkevich.

La rândul său, primarul municipiului Vaslui și-a manifestat disponibilitatea de colaborare cu autoritățile din Belarus, mai ales în privința atragerii de fonduri europene.

Vom da un răspuns pozitiv propunerilor dumneavoastră de înfrățire pentru că deschide posibilitatea accesării de fonduri europene în domeniile enunțate de domnia sa. Mulțumesc domnului ambasador pentru că, în programul vizitei sale, și-a găsit timp pentru a reveni special pentru o vizită în municipiul Vaslui. În cele două zile a avut ocazia să ne cunoască mai bine și, în baza dialogului cu reprezentanții instituțiilor pe care le-a vizitat, cred că vom stabili câteva direcții de colaborare”, a precizat primarul Vasile Pavăl.

După vizita în Parcul Copou, ambasadorul Belarusului a discutat și despre posibilitatea unei colaborări cu Grădina Botanică din statul exsovietic, inclusiv cu posibilitatea atragerii de fonduri europene. De asemenea, se întrevăd colaborări și pe linie de cercetare arheologică, schimburi de expoziții, forumuri științifice. Și asta după vizitarea de către Andrei Grinkevich a Muzeului Județean Vaslui despre care a avut cuvinte de laudă.

Pe de altă parte, primarul Vasile Pavăl a propus ambasadorului din Belarus să ia în calcul și colaborarea în ceea ce privește Centenarul Marii Uniri și Festivalul Internațional ”Hora din străbuni”. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: