Google+
Home » Social » Fermierul Costel Vișan e aproape sigur că face parte din ultima generație care mai lucrează pământul

Fermierul Costel Vișan e aproape sigur că face parte din ultima generație care mai lucrează pământul

de Mihaela NICULESCU

Unul dintre puținii producători de cireșe din zona Bârladului a dorit să implementeze o idee originală, avantajoasă atât pentru el cât mai ales pentru orășenii care vor să consume fructe proaspete direct de la sursă. Oamenii nu s-au arătat interesați de a achiziționa fructe la preț de producător, culese cu mâna lor.

Anul trecut, Costel Vișan, proprietarul unei livezi cum puține sunt în zona Bârladului, a pierdut 80% din recolta de cireșe, iar anul acesta estimează că 40% va avea aceeași soartă. Va deveni hrana graurilor.

E păcat ca aceste minunate fructe de livadă, sănătoase, netratate, să fie mâncate de păsări. Livada este o afacere de familie și nu funcționează ca o societate comercială. Pentru că recolta este bogată și depășește cu mult necesarul familiei noastre, este normal să vând fructele. Nu reușesc să culeg atât de mult pe câte sunt pentru a le putea da comercianților din piețe sau magazine. Eu și soția mea culegem în limita timpului disponibil, pentru că ambii avem serviciu. Ne mai ajută sora și cumnatul meu și una din fete, când vine pe acasă. Am încercat să contactez persoane pentru cules, dar nimeni nu vrea să vină, cu toate că le-am oferit 100 lei pe zi. Am stat și m-am gândit și cred că ideea ca doritorii să își culeagă singuri marfa din copac, proaspătă, la preț de producător, nu e rea. E, dacă vreți, o provocare pentru copiii de la oraș de a veni la țară să vadă cum este într-o livadă de cireși, cum arată fructele în copac în comparație cu cele cumpărate de la tarabă sau din supermarket, de multe ori venite din țări străine. Eu stropesc pomii rar contra dăunătorilor. Până acum cireșele nu au făcut viermi, dar peste o săptămână cu siguranță că, dacă nu vor fi culese, vor deveni viermănoase. Ne confruntăm cu o secetă mare în județ, care a afectat și pomicultura. Eu sunt norocos pentru că am propriul sistem de irigare, iar livada mea nu a avut de suferit. Dacă nu aș fi udat cireșii, cu siguranță că ar fi fost mult mai mici fructele și calitatea îndoielnică. Așa, recolta e de calitate, numai că nu prea are cine să o culeagă”, a declarat pentru Est News Costel Vișan.

Cei 50 de cireși plantați pe 1,4 hectare atârnă de greutatea boabelor dulci sau mai acrișoare, moi sau mai ferme, din soiurile Van, Gemesdorf sau boambe de Cotnari. Vișan estimează că anul acesta livada va produce două tone și jumătate de cireșe și vișine. Pe lângă cireși și vișini, în livadă, gospodarul din Ivești mai are peri, pruni și meri.

La mine în livadă mărul este rege. Am 680 de meri din soiurile Golden Generos, Idared, Starkison sau Florina. Anul acesta voi avea o producție de 20 de tone de mere. Mărul este mai ușor de cules și sper că voi reuși să le adun cu familia și prietenii, dar cireșe vor rămâne destule, din păcate, în copaci, să le mănânce prietenii mei, graurii”, a mai adăugat Costel Vișan.

Costel Vișan nu poate concepe viața decât la țară. În 1997 a turnat fundația la casa din Ivești, pe un teren pe care cândva l-a deținut boierul Colea Ivanovici, ofițer în al Doilea Război Mondial. Cu timpul, de la an la an, a reușit să cumpere un hectar și jumătate, pe care și-a construit casa și și-a amenajat livada.

Acesta s-a născut și a crescut la țară și iubește nespus de mult agricultura, dar și zootehnia. Pe lângă livada sa de pomi fructiferi mai are nouă hectare proprietate personală și 17 luate în arendă, pe care a cultivat porumb, grâu și floarea soarelui. Are o gospodărie frumoasă de animale și păsări. Muncește de dimineață de la ora cinci în gospodărie până la opt, când pleacă la serviciu și când se întoarce o ia de la capăt cu munca. Face cu plăcere agricultură și crește animale, dar deși este o fire deschisă, în privința viitorului agriculturii vasluiene e rezervat.

Am curajul să declar că eu, la 50 de ani cât am acum, fac parte din ultima generație care mai muncește pământul la țară. Aproape toți colegii, consătenii de vârsta mea, au plecat în străinătate. Oamenii care au pământ nu mai vor să mai facă agricultură, iar cei care nu au, nu vor să mai lucreze pământul. Unde s-a mai pomenit acum câteva zeci de ani ca cireșele să fie mâncate de păsări și o parte din muncă și cheltuială să fie dusă pe apa sâmbetei?”, a punctat Costel Vișan.

Fermierul are două fete, una este studentă la Farmacie, iar alta lucrează la o multinațională în București și este decisă să plece în străinătate. Cea mică însă se arată destul de atașată de tradiția familiei și ori de câte ori vine acasă, în vacanțe, lucrează cot la cot cu tatăl său pe câmp. Costel Vișan speră că ea va fi cea care îi va duce munca mai departe și la bătrânețe va fi un tată fericit.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: