Google+
Home » Administratie » Imobilele din județul Vaslui nu stau bine la capitolul «eficiență energetică»
În cazul fostului bloc CFR - actualmente blocul nr. 1 al Primăriei Bârlad - situația este similară din aceleași motive. Chiriașii, cei mai mulți de etnie rromă, și-au dat în petec și aici, transformând clădirea într-un nou ghetou, culmea situat tot în buricul târgului. La fel, izolația termică a fost roasă ca de termite, semn că rromii au făcut o fixație pe polistiren!

Imobilele din județul Vaslui nu stau bine la capitolul «eficiență energetică»

Concluzia le aparține reprezentanților Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care au avertizat autoritățile publice din toate județele Romȃniei că este nevoie de investiții urgente în sectorul eficienței energetice. Fonduri europene pentru astfel de investiții există, ce lipsește e doar educația în spiritul protejării mediului și combaterii schimbărilor climatice.

Vestea proastă este că autoritățile publice din Vaslui mai au multe de învățat și de pus în practică pȃnă să ajungem să vorbim despre un județ cu adevărat «verde», adică unul în care potențialul energiei verzi este exploatat la maximum. Vestea bună este că nici celelalte județe din țară nu stau mai bine la capitolul «eficiență energetică», mai mult chiar, nici europenii nu fac progrese importante.

75% din totalul clădirilor din Europa sunt ineficiente din punct de vedere energetic, iar în Romȃnia, aproape 90% dintre imobile pică testul. Cifrele îngrijorătoare au fost făcute publice de vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno – Germană.

Oficialul romȃn a tras un semnal de alarmă pentru toate autoritățile publice, care ″trebuie să vină cu exemple pozitive și să facă investiții în acest domeniu. Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumăm, iar eficiența energetică trebuie abordată ca o resursă de energie în sine″, a spus vicepreședintele ANRE, care a subliniat că sectorul de clădiri este ″cel mai mare consumator de energie din Europa, peste 40% din consumul de energie se produce în clădiri, rezidențial, public și industrial. Totodată, același sector este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon din Europa″.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, lucrurile sunt similare în Romȃnia. Astfel, clădirile publice reprezintă 64% din totalul imobilelor consumatoare de energie din țară. Numai instituțiile de educație, de exemplu, utilizează 354 kWh/mp/an, față de consumul clădirilor din celelalte sectoare, de 200-250 de kWh/mp/an.

În aceste condiții, nu e de mirare că Directiva europeană privind consumul energetic al clădirilor conține reglementări mai aspre în domeniu. Documentul a fost deja aprobat și se așteaptă publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene.

În prezent, în țara noastrã certificatul de performanță energetică este obligatoriu pentru toate construcțiile noi și pentru cele existente, la vânzarea sau închirierea acestora. Există, de asemenea, o metodologie de calcul a performanței energetice a clădirilor, precum și cerințe minime de performanță energetică aplicabile, ce trebuie respectate pentru construcțiile noi sau renovări majore. Cadrul legislativ pentru atestarea auditorilor energetici este unul reglementat, fiind atestați peste 1000 de auditori energetici în toată țara, conform evidențelor Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

Ce s-a întȃmplat cu ALEEM, Agentul Verde de la Vaslui

La Vaslui, interesul pentru valorificarea potențialului energiei verzi e redus, ba chiar s-a pierdut undeva prin anul 2013, de cȃnd datează ultimele noutăți de pe site-ul Agenției Locale pentru Eficiență Energetică și Mediu (ALEEM). Asociația reunea autorități ale administrației publice locale din municipiile Vaslui și Bȃrlad, furnizori de servicii publice locale și consumatori, cu scopul de a contribui la un județ mai verde, sub moto-ul «Gȃndește global, acționează local!″. Cum sectorul eficienței energetice este unul în care fiecare pas contează, ALEEM a desfășurat proiecte care au contribuit inclusiv la acceptarea municipiului Vaslui, după o competiție cu alte 50 de orașe europene, în rețeaua tematică URBACT ,,Developing low-carbon and resource-efficient urban food systems”. Acest proiect a obținut cel mai mare punctaj la nivelul Uniunii Europene, la al treilea apel de propuneri.

Tot ALEEM a implementat proiectul ,,Energy 2 bis”, realizat cu sprijinul Guvrnului Flamand, prin Programul de cooperare dintre Regiunea Flandra (BE) și țările Europei Centrale și de Est, cu scopul de a elabora prognoza consumurilor energetice a 40 de instituții de învățămȃnt din municipiul Vaslui și 60 de instituții similare din zona LEUVEN (Belgia), pe baza unei monitorizari lunare timp de 36 luni a consumurilor de gaz pentru încălzire și prepararea apei calde, de apa potabilă și de energie electrică.

Ce trebuie să știe vasluienii despre eficiența energetică

Deși sintagma «eficiență energetică» nu e pe înțelesul multor vasluieni, efectele acesteia se văd în facturi, iar sumele care pot rămȃn în portofel, prin proiecte ″verzi″, sunt importante.

Reabilitatea termică a unui imobil este un exemplu grăitor în acest sens, pentru că pierderile de căldură prin anvelopa clădirii pot reprezenta pȃnă la 40% din valoarea consumului de energie termică. Din totalul pierderilor, cea mai mare parte este ocupată de pierderile prin pereții exteriori ai clădirii, ocupȃnd un procent de 35% din totalul pierderilor. Pierderile prin acoperiș ocupă o pondere de 25% din total, iar cele prin pardoseala clădirii sunt de 15%. Prin intermediul ușilor și al ferestrelor se mai pierd încă 10%, diferența de 15% provenind de la deschiderile ferestrelor pentru împrospătarea aerului, sau a ușilor, cu ocazia intrării / ieșirii din clădire.

Pe lȃngă scăderea consumurilor energetice și de combustibil în exploatare, reabilitarea termică a unui imobil înseamnă și reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: