Google+
Home » Sanatate » CJAS Vaslui a onorat 1.714 decizii pentru toate categoriile de dispozitive medicale, dar există și o listă de așteptare, cu 521 de cereri neonorate

CJAS Vaslui a onorat 1.714 decizii pentru toate categoriile de dispozitive medicale, dar există și o listă de așteptare, cu 521 de cereri neonorate

de Mihaela NICULESCU

De la începutul anului și până marți, 12 iunie, 1.714 locuitori ai județului Vaslui au obținut dispozitivele și aparatele medicale solicitate pentru decontare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

Cele mai multe cereri au fost pentru aparatele de oxigen, 618, urmate de dispozitivele pentru protezare stomii (342). De asemenea, au fost onorate 179 cereri pentru proteze auditive, 133 pentru dispozitive pentru incontinență urinară, 81 cereri pentru încălțăminte ortopedică, 66 solicitări pentru mijloace de mers, 65 cereri pentru lentile intraoculare (cristalin artificial) și tot atâtea pentru inhalatoare saline. CJAS Vaslui a onorat și 22 cereri pentru proteze de membru inferior, 57 decizii pentru orteze pentru coloană vertebrală, 55 orteze pentru membru inferior, 27 proteze externe de sân, trei orteze pentru membru superior și o proteză de membru superior.

Pe lângă cele 1.714 persoane care au primit deja dispozitivele decontate la preț de referință la data de 12 iunie, există și o listă de așteptare care cuprinde 521 de cereri înregistrate, din luna ianuarie 2018, pentru toate dispozitivele medicale.

CJAS Vaslui are alocat pentru anul în curs un credit de angajament în valoare de 2.758.000 lei, din care pentru primul semestru din acest an s-au eliberat decizii în valoare de 1.600.670 lei pentru decontarea dispozitivelor medicale destinate corectării și recuperării deficiențelor organice sau funcționale. Întrucât bugetul nu a permis onorarea tuturor cererilor înregistrate încă de la sfârșitul anului trecut, pe lista de așteptare mai sunt 121 de persoane care au solicitat proteze auditive, 61 care au nevoie de încălțăminte ortopedică, 28 care au nevoie de orteze pentru coloana vertebrală și 25 de persoane care necesită protezarea membrului inferior. Atragem atenția asiguraților care solicită cristaline artificiale că CJAS nu decontează aceste dispozitive după efectuarea intervenției chirurgicale”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, președinta CAS Vaslui.

Aceasta a ținut să mai precizeze că indiferent de ordinea înregistrării cererilor, în limita bugetului alocat, se emit decizii pentru toate categoriile de dispozitive medicale, în funcție de anumite criterii de prioritate. Casa onorează prioritar, în ordine, echipamentele pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă, dispozitive pentru terapie cu aerosoli, dispozitive pentru protezare stomii, dispozitive pentru incontinență urinară, lentile intraoculare, proteze de sân și accesorii, copiii între 0 – 18 ani, elevi și studenți între 18 și 26 de ani, persoane aflate în activitate, persoane cu handicap motor, dispozitive pentru fracturi și luxații, persoane instituționalizate, persoane care nu au aparținători și persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale, indiferent de tipul dispozitivului medical.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: