Home / Administratie / Soluția halucinantă a Guvernului pentru a combate sărăcia și șomajul de la Vaslui꞉ împrumuturi fără dobândă, de pȃnă la 60.000 lei, pentru dezvoltarea personală

Soluția halucinantă a Guvernului pentru a combate sărăcia și șomajul de la Vaslui꞉ împrumuturi fără dobândă, de pȃnă la 60.000 lei, pentru dezvoltarea personală

Sume cuprinse între 40.000 și 60.000 lei vor fi disponibile, dar numai sub formă de împrumuturi, pentru cei care vor să investească în propria lor dezvoltare, cu scopul de a părăsi rȃndurile șomerilor și ale săracilor. Programul ”Investește în tine”, recent lansat în dezbatere publică, vizează persoanele cu vȃrsta de la 16 la 55 de ani, dar și membrii familiilor acestora – cu toții sunt încurajați de Guvern să ia startul la dezvoltare personală, cu împrumuturi fără dobȃndă, garantate de stat.

Moda creditelor cu buletinul a trecut, dar o alta se pregătește să-i ia locul. Este vorba despre cea a împrumuturilor pentru studii sau pentru dezvoltare personală, împrumutată de la statele din Europa de Vest. Cu alte cuvinte, vasluienii care nu au posibilități financiare să investească în propria educație, cultură sau sănătate pot investi în viitorul lor, cu bani de la stat, pe care sunt obligați să îi returneze într-un interval de 10 ani. Cu alte cuvinte, sub pretextul grijii pentru exodul tinerilor, lipsa forței de muncă ori dificultățile mari pentru tinerii din mediu rural de a finaliza studiile, în principal din cauza veniturilor reduse ale familiilor din care provin, Guvernul dă liber băncilor la credite pentru dezvoltarea personală.

Limita de creditare depinde de vȃrsta persoanei care se îndatorează la stat. Astfel, în cazul tinerilor între 16 și 26 de ani, creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. În cazul persoanelor între 26 și 55 de ani, valoarea creditului e mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar și în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului.

Cum pot fi cheltuiți banii împrumutați de la stat

Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educației, pentru că scopul principal al programului este investiția în propria dezvoltare, însă băncile vor deconta și cheltuieli legate de cultură sau sănătate. E vorba despre cheltuieli precum꞉ plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unități de învățământ din România, plata cărților, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări științifice și concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate, achiziționare de calculatoare, laptop-uri, imprimante și softuri. Sunt acoperite și cheltuielile legate de plata chiriei, utilităților, loc cazare în cămine școlare sau studențești, precum și plata taxei la grădiniță, creșă sau școală privată din România. De asemenea, vor fi decontate plățile pentru abonamente culturale pentru cinema, teatru, operă, bibliotecă și muzee, pentru publicarea de cărți sau studii de specialitate, ori instrumente și echipamente pentru diverse prestații culturale.

În domeniul sănătății, Programul acoperă costul medicamentelor, analize medicale, servicii dentare sau intervenții chirurgicale care nu sunt acoperite din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau prin programe naționale de sănătate publică. Și persoanele care desfășoară activități sportive vor putea împrumuta bani de la stat, cu dobânda zero, pentru echipamente sportive de uz personal, abonamente la activități sportive (fitness, înot), dar și cei care doresc să-și achiziționeze sau să-și construiască o locuință, ori să-și amenajeze casa.

Programul ”Investește în tine” se adresează și familiei beneficiarului de credit. Prin urmare, dacă un părinte dorește să urmeze o anumită formă de învățământ sau de formare profesională, acesta poate utiliza creditul atȃt pentru plata cursului de formare profesională, cȃt și pentru achitarea taxei pentru școală sau grădiniță pentru copilul său sau achitarea unui tratament medical pentru soția sa, dacă este cazul.

Potrivit vicepremierului Viorel Ștefan, creditul este garantat de stat în proporție de 80%, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contragarantat de Fondul Român de Contragarantare. Pentru diferența de 20%, aceasta poate fi garantată fie de către beneficiar, fie, în cazul în care acesta nu este angajat, e necesar să existe un codebitor.

Nu mai puțin de 8 milioane de cetățeni din România sunt posibilii beneficiari ai creditelor garantate de stat pentru creșterea ocupării și mobilității forței de muncă, în special în rândul tinerilor, îmbunătățirea tranziției de la școală spre locul de muncă, susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare, stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor, și sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională.

Creditele pentru studii, o modă occidentală

În Uniunea Europeană, taxele de studiu în învățământul superior diferă foarte mult de la o țară la alta. În timp ce, în unele state, școlarizarea este gratuită, în altele aceasta poate fi foarte scumpă, de-a dreptul prohibitivă. Sistemul de împrumuturi de la stat pentru finalizarea studiilor este unul larg răspȃndit, iar beneficiarii achită creditul după ce își găsesc un loc de muncă în specializarea pe care au obținut-o cu finanțare de la stat.

În Olanda, de exemplu, taxele de școlarizare pentru programe universitare finalizate cu diplomă de licență sunt de 1.900 euro pe an, iar finanțările sunt, de obicei, ușor de obținut. Întreaga sumă pentru achitarea taxelor poate fi obținută printr-un împrumut de la guvernul olandez, care trebuie restituit integral, în decurs de 15 ani de la contractare. Un criteriu important pentru obținerea împrumutului îl constituie vârsta, întrucât pot aplica numai persoanele care nu au împlinit încă 30 de ani.

Și studenții din Marea Britanie accesează împrumuturi pentru studii, și asta deoarece taxele au crescut foarte mult în ultimii cinci ani, ajungând chiar la 9.000 lire, echivalentul a 10.200 euro. Majoritatea universităților oferă programe de studiu ce pot fi acoperite prin împrumut guvernamental, iar creditarea pentru educație nu are limită de vȃrstă în Regat. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Populația ocupată civilă a județului Vaslui va fi peste trei ani de numai 123.300 persoane

Județul Vaslui se va clasa în următorii ani pe ...

Primăria Vaslui este pe urmele RADEF, pentru recuperarea impozitelor pe cinematografe

Primăria Vaslui face toate diligențele pentru recuperarea obligațiilor fiscale ...

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: