Google+
Home » Social » Iadul pe care l-a descoperit Protecția copilului în casa celor trei fetițe care au intrat în comă alcoolică

Iadul pe care l-a descoperit Protecția copilului în casa celor trei fetițe care au intrat în comă alcoolică

de Daniel Micu

Ieri, după o noapte petrecută pe patul de spital, in curățenie si siguranța, cele trei surori din satul Avramești, comuna Voinești, de 3, 4 și 8 ani, găsite de vecini intoxicate cu alcool după ce au mâncat vișine din țuică fiindcă le era foame, au fost preluate de specialiștii Direcției de Protecția Copilului Vaslui.

La Avramesti, au ajuns echipe de psihologi care nu au stat pe gânduri și au decis ca si băieții familiei Hurduc sa mearga intr-un centru de plasament, pana cand se vor găsi familii de asistenți maternali care sa ii creasca si sa ii ocrotească asa cum merita orice copil.

Sătenii sunt revoltați de cele întâmplate si sustin ca femeia nu este capabilă să aibă grijă de cei mici. „E sora mea, dar nu pot sa mint! Nu se ocupa de copii. Ori nu stie, ori nu vrea, ori nu poate. Ii lasa de capul lor, murdari, mănâncă si ei ce apuca, pe unde apuca. Ea consuma alcool. Toată lumea i-a spus sa se liniștească pentru ca ramane fara copii, dar vorbește urat. Nu ai cu cine sa te înțelegi! Băiatul meu de 9 ani a vazut-o pe Mădălina pe marginea teicii. Dormea si ii curgea apa in cap. Vomitase. Probabil a vrut să se spele pe fata cand a ametit de la visinele din rachiu”, a spus Gabriela Huminiuc, mătușa copiilor.

Florin Clapa, bărbatul care a gasit copila de 8 ani abia respirand, pe marginea adapatorii vacilor, povestește că a trăit o spaimă teribilă la gandul ca aceasta ar putea fi moartă: „Am crezut ca e decedata. Nu misca. Am dus-o la un vecin. Am pus-o pe o parte. A vărsat numai fructe. Pana la venirea ambulanței i-am dat si noi primul ajutor cum ne-au îndrumat de la 112. Mai mare mila! Copii chinuiți. In casa, cele doua surori mai mici erau si ele in aceeasi situatie. A intrat un vecin cu greu, pentru ca nu te puteai intelege cu ea. Era băută. Cat a fost soțul ei acasa, el se ocupa de tot, de casa, de copii. E plecat de o lună in Italia sa strângă bani pentru o casa. E păcat de copilașii ăștia! Cel mai bine le este la stat”.

Autorităție din Voinești cunoșteau cazul, dar au stat cu mâinile în sân

La Primăria Voinesti, nu există un asistent social care sa se ocupe de astfel de cazuri. Autoritățile locale știau de familia Hurduc încă din luna ianuarie. Atunci, proprietarul terenului unde oamenii au casa a cerut demolarea locuinței, iar primăria a reușit să salveze situația, temporar.

Ionel Armeanu Ștefănică

„Familia e in atentia noastra. S-a discutat și cu bărbatul, si cu soția acestuia. Au hotarat ca el sa plece la munca in strainatate, pentru a strânge bani sa isi ia o locuinta. I-am ajutat cat am putut. Avem multe cazuri cu situatie precara in comuna. Ce s-a intamplat acum a fost un accident. Copiii au confundat compotul cu visinata si asa au ajuns la spital. Am făcut tot ce se putea pentru ei. Nu stiam ca se va ajunge aici”, a spus Marcel Popa, primarul interimar al comunei.

Din pacate, situația celor șase frați a ajuns în atenția celor de la Protecția Copilului cu intarziere.

„Fara asistenți sociali in primării, noi aflăm despre copii abuzati sau neglijați din presă sau de la spitale. Atunci când s-au redus posturile in primarii, primii la care s-a renunțat au fost asistenții sociali, deși ei sunt foarte importanti in viata unei comunități. La ultimele întâlniri cu asistenții sociali din judet, de la Voinești nu a venit nimeni. S-au creat in primării diverse servicii unde lucrează oameni cu atribuții în domeniul sociali, dar care nu au nicio pregătire si asa se ajunge la situații neplăcute. Atunci cand la nivelul comunitatii nu exista un serviciu social care sa intervina, copii ajung sa fie abuzati sau neglijati. Noi intervenim abia dupa ce ce se intampla, desi prevenirea este cea mai indicata si costa mai putin. Nu am stiut ca acesti copii sunt neglijati, ca nu au ce manca si ca nu se duc la scoala. Am aflat de situația lor dupa acest incident. Din fericire, nu au patit nimic grav, desi consumul de alcool la varsta asta lasa sechele. Frații sunt bine acum, însă ancheta continua”, a declarat Ionel Armeanu Stefanica, directorul DGASPC Vaslui.

Și psihologul Ionel Brătianu, din cadrul direcției, consideră că nu s-ar fi ajuns aici dacă Primăria Voinești s-ar fi deranjat câtuși de puțin: ”Din păcate am constatat că acești copii erau neglijați, murdari, flămânzi, plini de păduchi. S-a decis ca toți șase să fie preluați în sistemul de protecție. Urmează a fi sesizată și poliția pentru relele tratamente aplicate minorilor. Trist este și că întreaga primărie știa de situația acestor copii și nu au făcut nimic. Nu trebuia să se deranjeze decât cu un telefon, să ne anunțe pe noi. Atât ar fi putut să facă”.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: