Google+
Home » Administratie » Mai mare rușinea, stimați aleși locali! Doctorul Teodorescu s-ar răsuci în mormânt!

Mai mare rușinea, stimați aleși locali! Doctorul Teodorescu s-ar răsuci în mormânt!

Jenant! În condițiile în care, printr-o muncă de Sisif depusă de regretatul dr. Constantin Teodorescu, la Bârlad există un sanctuar închinat lui Eminescu, unic în Moldova, autoritățile Bârladului nu doar că nu se implică în organizarea de evenimente menite să-l omagieze pe cel mai mare poet, dar dau cu tifla până și celor unde au fost invitate.

Consilierii locali, mulți dintre ei profesori, ar fi trebuit să fie prezenți cu elevii lor la Centrul „Eminescu”, dacă nu din respect pentru poetul național, atunci din respect pentru cetățenii care i-au ales și care mai au preocupări culturale. Când orașul are o colecție Eminescu de o valoare inestimabilă, apreciată de eminescologi de prestigiu, tu, Consiliu Local, și tu, Comisie de Cultură nu faci nimic?

E limpede, s-au dus timpurile când, atât Comisia de cultură din cadrul Consiliului Local, cât și cea constituită la nivel de oraș funcționau la parametrii lăudabili impuși de dr. Teodorescu, mare filantrop, locomotiva culturii bârlădene vreme de ani și ani la rând. Nu mai există rigoarea de atunci, nici implicare, nici emulația pe care doar doctorul știa să le le insufle. Consilierii locali aprobă bugete pentru tot felul de activități mai mult sau mai puțin însemnate, dar pentru cele cu adevărat importante, cum este cinstirea amintirii lui Eminescu, mai deloc.

E adevărat, organizarea unor evenimente la care publicul să participe cu plăcere, a unor activități de substanță înseamnă muncă în echipă: primar, viceprimar, consilieri locali, directori de instituții. Dar cine să mai coaguleze firavele forțe culturale ale orașului? Nimeni! De șapte ani, de când dr. Constantin Teodorescu s-a stins, cultura bârlădeană este în suferință, iar lipsa de fonduri nu este o scuză decât poate dacă domnii aleși locali ar vrea să fie plătiți suplimentar ca să se miște și să onoreze măcar activitățile organizate de alții.

Când evenimentele culturale au loc în Antalya, cu transport gratuit, mulți ”iubitori de cultură” se arată!

Lipsa de bani nu stă în picioare nici din alte raționamente ce au legătură cu finanțarea unor ”activități” pe cât de obscure, pe atât de dubioase, cum ar fi, de exemplu, participarea unor copii la un festival din Turcia. Primăria a alocat în luna aprilie 15.800 de lei, bani care s-au cheltuit, de fapt, pentru excursia în Turcia a unor persoane din Bârlad venite cu cățel și cu purcel (subiect asupra căruia vom reveni în curând), de trei ori mai numeroase decât copiii care au participat la acel festival anonim din Antalya. Eminescu nu ar fi meritat o atenție comparabilă măcar pe sfert, din punct de vedere financiar, cu cea acordată excursiei la Istanbul și Antalya?

Poate că și doctorul Constantin Teodorescu, de la a cărui dispariție se împlinesc în august 7 ani, ar fi meritat mai multă recunoștință pentru comoara spirituală oferită orașului. Teodorescu a intuit că posteritatea nu va mai avea interesul pentru promovarea culturii locale, de aceea în ultimii ani de viață s-a luptat efectiv cu timpul pentru a publica multe cărți de istorie locală, monografii, cărți dedicate personalităților bârlădene și s-a zbătut pentru reabilitarea Casei Roșii și transformarea acesteia într-un centru dedicat Luceafărului.

Vineri, 15 iunie, câțiva elevi și doi-trei trecători au adus flori la bustul poetului național din fața Centrului „Eminescu”. S-a cântat și s-au spus poezii. La bustul poetului, din parcul Teatrului, câțiva bârlădeni au aprins lumânări și candele și au presărat flori de tei. Autoritățile locale nu au avut timp să participe, primarul Dumitru Boroș fiind reținut de treburile urbei a căror rezolvare a promis-o în campania electorală, dar care l-au luat total prin surprindere după s-a văzut ales primar. (Simona MIHĂILĂ, Paul ALEXA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: