Google+
Home » Social » Seceta face ravagii în județul Vaslui. Fermierii nu vor primi despăgubiri

Seceta face ravagii în județul Vaslui. Fermierii nu vor primi despăgubiri

Fenomenul a afectat deja mari suprafețe agricole. Cea mai mare lipsă de apă în sol este în zona localităților Costești și Bogdana.

Efectele secetei asupra agriculturii vasluiene cresc de la o săptămână la alta. Foarte mulți fermieri au cerut autorităților locale să vină să constate, la fața locului, starea de calamitate a culturilor agricole. Aceștia susțin că ne confruntăm cu o secetă asemănătoare cu cea din 2009, culturile agricole fiind compromise între 30% și 100%. Specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui estimează producții mici la grâu (circa 2000 kg/ha), orz (3.500 kg/ha), rapiță (1400 kg/ha). În unele zone ale județului culturile de porumb și floarea soarelui sunt complet distruse. În plus sunt sute de hectare negre din cauză că nu au răsărit culturile.

De la ultima zăpadă în județul nostru nu au fost ploi care să conteze pentru agricultură, adică precipitații de peste 10 litri pe metru pătrat, ci doar precipitați rare de până la doi litri pe metru pătrat care nu au contat pentru agricultură. Perimetrul deficitului maxim de apă în sol fiind în zona localităților Costești și Bogdana.

Din păcate, fermierii nu pot spera nici la despăgubirile de altădată. Legea privind acordarea de despăgubiri în caz de calamitate a fost abrogată acum opt ani, de atunci guvernanții nu au mai luat în calcul oferirea sprijinului financiar în asemenea situații. Mai mult decât atât nici firmele de asigurări nu încheie contracte de asigurare a culturilor agricole în caz de secetă. Așadar, din păcate fiecare fermier, care își vede culturile distruse de secetă după ce a muncit pe brânci tot anul, trebuie să rabde și să se descurce cum poate. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: