Google+
Home » Administratie » De când autoritățile se scarpină în cap, pe acoperișul unei foste centrale termice din Bârlad a început să crească o pădurice

De când autoritățile se scarpină în cap, pe acoperișul unei foste centrale termice din Bârlad a început să crească o pădurice

de Mihaela NICULESCU

Cetățenii din Asociația de Proprietari nr. 8 din Bârlad încă mai au puterea să spere că mizeria din apropierea blocului lor, adăpostită de ruina fostei centrale termice din strada Nicolae Tonitza, va deveni amintire.

Au sperat, ani de zile, că Primăria Bârlad va curăța locul și că va da o altă destinație imobilului, precum și că organele de ordine vor păzi centrala de aurolaci și adolescenți rebeli care fumează, se droghează și tulbură liniștea publică în zonă. Au sperat degeaba și cu toate astea încă mai speră.

Între timp, natura și-a urmat cursul, iar acoperișul ruinei a devenit o oază de verdeață, firicelele verzi au ajuns astăzi ditamai copacii, semn că au trecut ceva ani de când autoritățile tot stau cu mâinile în sân și se uită cum clădirea se prăbușește ușor.

Ați ratat salcâmii înfloriți de pe acoperișul centralei, ați ratat și scenele de amor consumate sub salcia din fața unui garaj, vecin cu centrala. Recent cei de la primărie au venit și au tăiat salcia pentru că se apleca prea mult pe garaj. Așa le-a fost stricat cuibul de nebunii al unor amorezi care ziua în amiaza mare se iubeau pe acoperișul garajului, fără ca nimeni să ia nicio măsură. Sper să nu ratați momentul în care această ruină va fi transformată într-o clădire civilizată. Poate mai trăiesc s-o văd pe asta și pe asta”, a declarat pentru Est News o locatară de 75 de ani, care are garajul vizavi de fosta centrală.

Reabilitarea fostei centrale de pe strada Cetinei, cum se numea „Nicolae Tonitza” în timpul comunismului, face parte din programul de „guvernare” a orașului condus de primarul Dumitru Boroș. În urma semnalelor trase de ziarul Est News, edilul șef a reacționat, declarând într-o conferință de presă că intenționează ca reabilitarea centralei împreună cu reabilitarea fostei săli de sport din vecinătate să se realizeze cu fonduri europene. Deocamdată, surse din primărie spun că se lucrează la întocmirea documentației tehnico – economice, care va fi înaintată Asociației de Dezvoltare Nord-Est până pe 30 august. Rămâne de văzut dacă proiectul va fi eligibil și dacă autoritățile locale vor apuca să semneze actul de finanțare.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: