Home / Administratie / De ce sunt ținute la secret lefurile funcționarilor din primăriile județului Vaslui?

De ce sunt ținute la secret lefurile funcționarilor din primăriile județului Vaslui?

de Simona MIHĂILĂ

Creșterea inconștientă a salariilor bugetarilor de către guvernarea PSD care, fără a ține cont de realitatea economică a țării, a urmărit să câștige voturile și susținerea angajaților din sectorul public nu mai este un secret pentru nimeni. Nu mai este secret nici dezastrul economic în care ne scufundăm pe zi ce trece. Secrete sunt, însă, lefurile funcționarilor, în ciuda faptului că în vara anului trecut a intrat în vigoare legea care impune primăriilor să facă publice salariile, sporurile, voucherele etc. angajaților. Fiecare cetățean ar trebui să aibă acces la aceste informații, dar cum să le dea mâna primarilor și consiliilor locale să scoată din zona de tabu acest subiect când, așa cum bine se știe, o sumedenie de unități administrativ teritoriale sunt la un pas de faliment după ce toți banii pe care contribuabilii îi plătesc sub formă de taxe și impozite la primărie intră direct în buzunarele angajaților, drept leafă?

Zilele trecute, deputatul USR Mihai Botez a trimis tuturor primăriilor din județul Vaslui câte o adresă în care solicită lămuriri cu privire la modul cum a fost aplicată legea care-i obligă pe aleșii locali la mai multă transparență.

”La sfârșitul lunii iunie a anului 2017 a fost adoptată Legea-Cadru 153, cunoscută și sub numele de «Legea Salarizării Unice», care permite o mai mare autonomie pentru autoritățile locale în stabilirea salariilor și veniturilor angajaților. Odată cu autonomia în stabilirea salariilor, primăriilor li s-a impus și o mai mare transparență în actul public, în special cu referire la cuantumul salariilor și veniturilor din cadrul primăriei. Articolul 33 – Transparența veniturilor salariale – din legea menționată mai sus, descrie obligațiile pe care UAT-urile (unități administrativ-teritoriale – n.r.) trebuie să le respecte referitor la informarea publică privind salariile. Astfel, acestea trebuie să afișeze, de două ori pe an, la sediul propriu și pe pagina de internet, până la datele de 31 martie, respectiv 30 septembrie ale fiecărui an, o listă a tuturor funcțiilor ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice. Lista trebuie să conțină următoarele informații: salariul de bază, valoarea sporurilor, valoarea voucherelor de vacanță primite, valoarea primei/îndemnizației de hrană. Toate informațiile ce trebuie publicate, precum și sancțiunile ce se impun în cazul în care se constată că nu este îndeplinită această cerință legală, pot fi găsite la același articol 33”, se arată în adresa transmisă de deputatul USR primăriilor din județul Vaslui.

Tot aici, deputatul Mihai Botez îi întreabă pe primari dacă au respectat normele legale în așa fel încât cetățenii să nu fie privați de aceste informații publice. De asemenea, parlamentarul USR a solicitat el însuși lista cu funcțiile din primării și salariile aferente.

El îi îndeamnă pe toți vasluienii să se folosească de drepturile conferite de Legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice și să solicite primăriilor orice informație au nevoie, cu atât mai mult cu cât legea prevede și sancțiuni pentru primarii care nu se supun.

”Voi insista să primesc aceste date și le voi centraliza pentru a putea fi cunoscute de toți cetățenii județului! Toți cetățenii pot cere aceste date, iar primăriile sunt obligate de lege să vi le pună la dispoziție, acestea, dar și alte informații de interes public! De aceea vă invit să le scrieți direct primarilor și altor autorități locale, în cazul în care aveți nevoie de anumite informații. Dacă cetățenii comunică cu instituțiile și invers, vom avea o administrație care să satisfacă cât mai bine nevoile voastre!”, a arătat deputatul Mihai Botez pe pagina sa de socializare.

About Simona Vasile

x

Check Also

Populația ocupată civilă a județului Vaslui va fi peste trei ani de numai 123.300 persoane

Județul Vaslui se va clasa în următorii ani pe ...

Primăria Vaslui este pe urmele RADEF, pentru recuperarea impozitelor pe cinematografe

Primăria Vaslui face toate diligențele pentru recuperarea obligațiilor fiscale ...

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: