Home / Social / Județul Vaslui a scăpat de potop. Culturile de primăvară, salvate la limită

Județul Vaslui a scăpat de potop. Culturile de primăvară, salvate la limită

Județul nostru a scăpat de puhoaiele de apă, fără pagube însemnate în comunități, spre deosebire de zonele limitrofe, unde ploile torențiale au ”măturat” gospodării, terenuri agricole și drumuri. Cantitățile medii de precipitații au fost de 45 litri pe metrul pătrat, ceea ce a însemnat o gură de oxigen pentru miile de agricultori din județ a căror culturi de primăvară au fost salvate la limită.

Vremea rea din ultimele zile nu a produs pagube în județul nostru. Cu foarte mici excepții, ploile au fost liniștite și au adus mari beneficii agricultorilor care, în majoritatea cazurilor, nu mai văzuseră precipitații de mai bine de două luni. Cantitățile medii de apă la sol au fost de 45 litri/mp, cu un plus pe zona de nord-est a județului, respectiv Băcești – Todirești – Rafaila, unde au depășit și 70 de litri/mp. De altfel, de aici au fost sesizate telefonic la Prefectură și unele probleme, cum ar fi pe un drum comunal din Rafaila, unde puhoaiele de apă au măturat piatra. De asemenea, în zona Dumești – Todirești, precipitațiile abundente au ”adunat” piatra și mâlul de pe drumurile lăturalnice pe șoseaua națională DN 15 D. În consecință, Secția Bârlad a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași a interveni în trei zone pentru îndepărtarea aluviunilor de pe șosea.

După acest episod de vreme rea, în care am fost chiar și sub cod galben de precipitații, putem spune că pagubele au fost neînsemnate. La nivelul județului, încă avem deficit de apă în sol. Însă, exceptând păioasele, culturile de primăvară – porumbul și floarea soarelui – sunt salvate cu aceste ploi”, ne-a declarat prefectul Eduard Popica.

Din nefericire, au existat și zone unde a plouat foarte puțin, cum ar fi sud-estul județului. Astfel, în Fălciu, Murgeni și Berezeni cantitățile de precipitații nu au depășit 15-20 litri/mp. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Reguli drastice pentru firmele care realizează lucrări funerare în cimitirele bârlădene

Gata cu harababura! Conducerea Direcției ...

Investiții de proporții la Epureni

La Epureni sunt deschise mai ...

Gospodărie cuprinsă de flăcări în comuna Duda Epureni. O bucătărie de vară a ars complet, fără a exista victime

O gospodărie particulară din localitatea ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: