Google+
Home » Administratie » Vasluiul își păstrează centura neagră la sărăcie – de 20 de ani suntem cel mai sărac județ din Romȃnia

Vasluiul își păstrează centura neagră la sărăcie – de 20 de ani suntem cel mai sărac județ din Romȃnia

Vasluiul își păstrează centura neagră la sărăcie – de 20 de ani suntem cel mai sărac județ din Romȃnia.

În timp ce toate cele trei provincii istorice din țară au câte un reprezentant în clasamentul sărăcirii județelor, în ultimele două decenii, Moldova rămȃne Cenușăreasa꞉ regiunea nu are niciun reprezentant în topul îmbogățirii județelor, după cum arată cea mai recentă analiză făcută de site-ul www.analizeeconomice.ro. Concluzia reflectă realitatea꞉ județul Vaslui a sărăcit și mai mult în ultimii 20 de ani.

Punȃnd cap la cap datele de la Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Statistică (INS) și Banca Națională a Romȃniei, rezultă că Vasluiul și-a păstrat, de două decenii, titlul de ″Cel mai sărac județ din țară″. Dacă în anul 1998, Vasluiul se găsea pe ultimul loc în clasamentul național care grupa județele în funcție de valoarea PIB-ului pe cap de locuitor, același loc îi revine și la 20 de ani distanță, în 2018. O performanță neagră, care pune sub semnul întrebării viitorul a aproximativ 480.000 persoane care trăiesc la ″Polul sărăciei″ din Uniunea Europeană.

Anul 1998 a prins Vasluiul la distanță de 800 dolari față de media națională a PIB-ului pe cap de locuitor, județul avȃnd un PIB de 1.078 dolari / persoană. Anul 2018 ne surprinde deloc plăcut cu o distanță de 7.000 dolari (‼!) față de media națională, Vasluiului revenindu-i un PIB de 5.737 dolari / locuitor. Asta, în timp ce Capitala se laudă cu un PIB de 60.496 dolari / locuitor, iar județe precum Timiș, Constanța și Cluj au un PIB de peste 10.900 dolari / persoană.

România va avea anul acesta un PIB echivalent în dolari de aproape șase ori mai mare decât cel din anul 1998, PIB-ul pe cap de locuitor fiind de aproape șapte ori mai mare decât cel de acum douăzeci de ani (1.853 dolari). Chiar dacă, în medie, economia din prezent arată mult mai bine decât acum două decenii, la nivel de județe, evoluția economiilor locale a avut mai multe viteze.

În Capitală, spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor calculat în dolari este, anul acesta, de 10 ori mai mare decât cel din 1998. Bucureștiul și alte șase județe, printre care Constanța, Timiș, Cluj, Brașov, Prahova și Argeș, au înregistrat o creștere mai mare a PIB-ului pe cap de locuitor decât media națională, respectiv de 6,8 ori. Acest fapt înseamnă că, în ultimii douăzeci de ani, am asistat la o polarizare accentuată a economiilor județelor.

În județele cele mai sărace, economiile locale n-au prins viteză. Este vorba despre Covasna, Mehedinți, Tulcea, Sălaj și Vaslui, unde PIB-ul a crescut doar de 4 ori față de valoarea din urmă cu 20 de ani.

Pe de altă parte, Bucureștiul va avea anul acesta cea mai mare pondere în PIB-ul național – 24,59%, față de 16,08% în 1998. După Capitală, care e cel mai mare câștigător al concentrării economiei din ultimile două decenii, urmează județul Ilfov, PIB-ul total din acest județ crescând de la de la o pondere în economia națională de 1,53% în 1998, la 2,69% anul acesta. Timișul e al treilea beneficiar de pe urma procesului de concentrare economică petrecut în ultimele două decenii, ponderea acestuia în economia națională crescând de la 3,82% la 4,79%. Și județele Cluj, Sibiu, Alba, Prahova, Giurgiu și Constanța au mai înregistrat creșteri ale ponderilor deținute în PIB-ul național în ultimii douăzeci de ani.

La polul opus, cele mai mari scăderi ale ponderilor deținute în economia națională din ultimii douăzeci de ani le-au înregistrat județele Olt (o reducere a ponderii de 31,2%), Teleorman(33,5%), Covasna (36,4%), Galați (41,2%) și Mehedinți (43,5%). Reducerea ponderilor a survenit de pe urma avansului mai mic al productivității.

În ceea ce privește cele mai mari avansuri ale productivității medii pe locuitor din ultimii 20 de ani, acestea  s-au înregistrat în București (creștere de 10,1 ori), Alba (8,4 ori), Sibiu (7,7 ori), Prahova (7,7 ori), Cluj (7,3 ori), Timiș (7,2 ori) și Dolj (7 ori). Acestea sunt județele ce au înregistrat creșteri ale PIB-ului pe cap de locuitor peste media națională (6,8 ori).

Cele mai mici avansuri ale productivitații medii pe locuitor s-au înregistrat în Harghita (5 ori), Vrancea (4,9 ori), Mehedinți (4,4 ori), Galați (4,4 ori) și Covasna (4,3 ori).

Județele Galați, Mehedinți, Covasna și Vaslui „punctează” atât în topul celor mai mari scăderi ale ponderii județelor în economia națională, cât și în cele mai mici avansuri ale productivității medii pe locuitor. Cu alte cuvinte, putem spune că aceste județe au sărăcit cel mai mult în ultimii douăzeci de ani.  (Mara GRIGORIU)

JUDEȚUL VASLUI

1998

2018

PIB total = 499 milioane dolari

PIB total = 2.187 milioane dolari

PIB / locuitor = 1.078 dolari

PIB / locuitor = 5.737 dolari

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: