Home / Social / Țara arde și baba se piaptănă! Instituțiile publice și firmele din Vaslui, obligate să angajeze un expert în egalitatea de șanse

Țara arde și baba se piaptănă! Instituțiile publice și firmele din Vaslui, obligate să angajeze un expert în egalitatea de șanse

Lipsa egalității de șanse și tratamentului imparțial între femei și bărbați, realități des întȃlnite pe piața muncii din Romȃnia, i-au determinat pe deputați să-și dea recent votul decisiv pentru ca instituțiile publice și companiile private cu peste 50 de salariați să desemneze sau să angajeze o persoană responsabilă de echilibrarea șanselor, indiferent de sex.

Astfel, potrivit unui proiect de lege care a primit aviz favorabil din partea Camerei Deputaților, un specialist se va ocupa exclusiv de egalitatea de șanse între femei și bărbați. În limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale, angajatorul – instituție publică sau companie privată cu cel puțin 50 de angajați – poate opta pentru serviciile unui salariat al firmei, căruia i se repartizează atribuții concrete în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, sau poate apela la un expert / tehnician în egalitatea de șanse.

Ce atribuții are un responsabil în egalitatea de șanse

Egalitatea de șanse, conceptul conform căruia toate ființele umane sunt libere să-și dezvolte capacitățile personale și să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte, constituie un drept fundamental în cadrul Uniunii Europene.

În desfășurarea activității, expertul, tehnicianul sau persoana desemnată cu atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați va avea ca atribuții principale asigurarea participării depline a fiecărei persoane la activitatea instituției sau a firmei, fără deosebire de sex.

În primul rȃnd, acesta va trebui să analizeze contextul de apariție și evoluție a fenomenului de discriminare de gen, precum și dacă principiul egalității de șanse între femei și bărbați este respectat.

De asemenea, este de așteptat ca salariatul în cauză să formuleze recomandări, observații și propuneri în vederea prevenirii, gestionării și remedierii contextului de risc care ar putea conduce la încălcarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați, fără a se abate de la respectarea principiului confidențialității.

Pe baza analizei făcute, el va propune măsuri privind asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, și va evalua impactul acestora asupra femeilor și bărbaților din instituția sau firma în care lucrează. Tot el va elabora planuri de acțiune privind implementarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați, în care să fie cuprinse cel puțin: măsuri active de promovare a egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de gen, măsuri privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, măsuri privind egalitatea de tratament în ceea ce privește politica de remunerare, promovare în funcții și ocuparea funcțiilor de decizie.

Salariatul responsabil de egalitatea de șanse va elabora și va pune în aplicare programe și proiecte în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, și va acordă consultanță de specialitate pentru aplicarea prevederilor legislației naționale și comunitare în domeniul egalității de șanse.

Asta înseamnă că angajatul trebuie să se pună la punct cu legislația romȃnească și europeană în domeniu, dar și cu aspectele discriminării de gen din țara noastră. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt꞉ nivelul scăzut al remunerației în domeniile puternic feminizate, reprezentarea inechitabilă la nivel politic a femeilor și a bărbaților în procesul de luare a deciziei, deficiențele la nivelul administrației publice locale în a asigura măsuri active de conciliere a vieții de familie cu viața profesională, numărul redus al activităților economice inițiate de către femei, existența stereotipurilor sexiste în societate, dar și accesul scăzut la educație, în anumite zone, a reprezentantelor sexului frumos. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: