Google+
Home » Sanatate » Cum se folosesc vânzătorii de pepeni din piața bârlădeană de scandalul brânzei infestate ca să-și vândă marfa

Cum se folosesc vânzătorii de pepeni din piața bârlădeană de scandalul brânzei infestate ca să-și vândă marfa

de Mihaela NICULESCU

Tradiția vânzării pepenilor ”pe încercate” dă semne să apună la Bârlad, unde mulți comercianți au fost loviți brusc de grija pentru igiena consumatorilor și nu mai vor să încerce marfa. Inspirați de recentul scandal al cașului infestat, precupeții le explică mușteriilor că ”nu mai au voie” să înțăncușeze pepenii ”de când cu brânza”, fiindcă pândește pericolul microbilor, dragă Doamne!

Am venit de două ori în această săptămână la piață și am mers în două locuri diferite pentru a cumpăra harbuji. Niciunul dintre vânzători nu a vrut să mi-l încerce. Unul mi-a spus că nu mai este voie să se folosească cuțitul, altul că de când s-a găsit caș infestat în piață nu mai este voie să se taie pepenii pentru a nu intra microbii. Păi, eu am 60 de ani și până acum nu am auzit așa ceva. Pot eu să cumpăr un pepene de opt kilograme și când ajung acasă să constat că-i crud? Pot, dar nu vreau”, ne-a declarat un client al pieței.

Evident, găselnița ar putea să-i ajute doar acum, la început de sezon, când pepenii nu sunt atât de mulți și nici atât de copți, iar altă variantă de a-i vinde rapid decât aceea de a-i forța pe clienți să cumpere cu ochii închiși nu există. Cu siguranță, când piața se va umple de pepeni comercianții își vor da seama că tot metoda încercatului stă la baza câștigurilor sigure.

Așadar, clienții Pieței ”Sf. Ilie” trebuie să știe că nu există nicio interdicție din partea autorităților. Reprezentanții DSP, Protecției Consumatorului, Poliției Economice și DSVSA au declarat că motivele pentru care comercianții nu vor să taie harbujii sunt simple invenții.

Nu avem nicio directivă în acest sens, noi verificăm actele de proveniență, originea mărfii și prelevăm probe pentru efectuarea de analize care să identifice concentrațiile de pesticide. Nu am auzit până acum că ar fi ilegal ca pepenii să fie tăiați înainte, pentru ca cei care vor să îl cumpere să vadă dacă sunt copți sau nu”, ne-a declarat Nelu Munteanu, directorul adjunct al DSVSA Vaslui.

Nu există nicio reglementare care să interzică testarea pepenelui înainte de a fi cumpărat, după cum nu există nicio reglementare care să-i oblige pe comercianți să-l încerce. Totul e oste la mica înțelegere între ei. Cererea îi va determina în cele din urmă pe comercianți să accepte sau nu tăierea pepenilor. Când vor constata că nu mai au clienți vor fi de acord să probeze calitatea pepenelui cu cuțitul sau cu dispozitivul circular pe care îl folosesc de doi – trei ani încoace.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: