Home / Social / Eroii căzuți în bătălia de la Țiganca, omagiați la Fălciu

Eroii căzuți în bătălia de la Țiganca, omagiați la Fălciu

de Mihaela NICULESCU

Eveniment emoționant, sâmbătă, 23 iunie, la Fălciu. În memoria eroilor căzuți la datorie în luptele de la Țiganca, la trei kilometri de Fălciu, Primăria comunei Fălciu împreună cu Societatea de Științe Istorice, filiala Bârlad, va organiza o serie de activități de comemorare a eroilor neamului căzuți într-una dintre cele mai sângeroase bătălii.

Începând cu ora 10, va fi inaugurat parcul istoric de la Fălciu – Bogdănești, loc amenajat cu verdeață, bănci și alei pavate, în care a fost amplasat un monument înfățișând un vultur cu aripi deschise. Monumentul, ridicat în memoria celor care și-au dat viața pentru eliberarea țării, este opera regretatului artist Cristian Pântea, finalizată cu puțin timp înainte de a muri.

După ceremonialul militar și religios va avea loc dezvelirea monumentului ridicat în cinstea eroilor căzuți în bătălia de la Țiganca, din iunie – iulie 1941, după care vor fi rostite câteva alocuțiuni. Vor fi acordate medalii comemorative veteranilor de război care au luptat în urmă cu 77 de ani la Țiganca și vor fi depuse coroane de flori la monumentul inaugurat.

După aceste activități, de la ora 11.30, în sediul primăriei se va desfășura simpozionul național „Eroism și jertfă pentru țară”. Invitați sunt profesorul universitar doctor Ion Agrigoroaiei din Iași, profesorul universitar doctor Anatol Petrencu și profesorul universitar doctor Ion Negrei din republica Moldova, col (r.) Constantin Chiper din București, col. dr. Mircea Tănase din București, doctor Silviu Moldovan din București, doctor Laurențiu Chiriac din Vaslui și profesor Oltea Rășcanu Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice, filiala Bârlad.

Trei ore mai târziu va fi lansat volumul profesoarei Oltea Rășcanu Gramaticu, „Războiul și jertfa datoriei. Bătălia pentru Basarabia și nordul Bucovinei”, apărut în acest an la editura PIM din Iași. Cartea – document va fi prezentată de o parte din invitații prezenți la simpozion.

În cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 77 ani de la bătălia de la Țiganca, Primăria comunei Fălciu va acorda și un titlu de onoare unei scriitoare din localitate.

Am hotărât să acordăm titlul de cetățean de onoare Marghioliței Huzum, o femeie de la noi din comună, în vârstă de 84 de ani, o femeie simplă, dar care în urmă cu doi ani a scris o carte minunată, intitulată «O viață de țărancă». În volumul autobiografic, aceasta povestește și despre ororile războiului pe care le-a trăit, bătălia de la Țiganca având loc pe când ea era un copil de 12 ani. Volumul a fost bine primit de cititori și a fost prezentat atât la Biblioteca Județeană Vaslui, cât și la Muzeul Satului din București”, ne-a declarat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Fostul director al Liceului ”Ion Mincu”, unul dintre cei mai longevivi șefi din județ, condus pe ultimul drum

Fostul director al Liceului ”Ion ...

Studenții vasluieni își închid afacerile pe bandă rulantă

Majoritatea firmelor înființate de studenții ...

Municipiul Bârlad va fi gazda unui simpozion dedicat adolescenților

de Dănuț CIOBANU Luni, 23 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: