Home / Administratie / (VIDEO) Poliția Locală Bârlad are șef nou, așa cum a vrut primarul Boroș, dar haosul de pe străzi e același! Acum, Poliția Locală ce scuză mai are, domnule primar?

(VIDEO) Poliția Locală Bârlad are șef nou, așa cum a vrut primarul Boroș, dar haosul de pe străzi e același! Acum, Poliția Locală ce scuză mai are, domnule primar?

de Simona MIHĂILĂ

Dacă în primăvara anului 2017 primarul Dumitru Boroș se arăta extrem de nemulțumit de activitatea Poliției Locale, căreia îi solicita în mod public să intervină de urgență pentru a debloca traficul din Bȃrlad și pentru a-i sancționa pe șoferii indisciplinați (vezi video), după mai bine de jumătate de an de la schimbarea conducerii Poliției Locale, deși haosul din traficul bȃrlădean e chiar mai mare, edilul-șef tace mâlc.

Față de momentul martie 2017, când la conducerea Poliției Locale se afla Vasile Rădoi, acum, Boroș e foarte indulgent. Nu l-a mustrat niciodată, în cadrul vreunei conferințe de presă, pe Vasile Chelaru, cel despre care se vorbea că-i va lua locul lui Rădoi încă înainte de a susține concursul (simplă coincidență!) pentru situația fără precedent de pe străzi și nici nu i-a cerut acestuia, public, vreun raport de activitate, așa cum a procedat atunci cȃnd avea interes să-l ”execute” pe Rădoi.

Cum problemele din trafic se văd și de la fereastra biroului de primar a Palatului Comunal, sperăm că schimbarea de optică vis-a-vis de activitatea Poliției Locale nu se datorează vreunei afinități personale pe care Boroș o are față de cel care a devenit (prin cinstit concurs, fără îndoială), șeful polițiștilor locali din Bȃrlad.

Debandada de pe străzile, trotuarele, intersecțiile, parcările cu plată sau aleile Bârladului n-a cunoscut niciodată o perioadă mai înfloritoare ca acum. O spun, fără excepție, șoferi și pietoni care își consumă nervii zi de zi, întrebându-se de ce Primăria, prin Poliția Locală pe care o păstorește, nu ia măsuri.

Străzi întregi ocupate de autoturisme scoase la vanzare

Mașini parcate alandala, pe trotuare înguste, în intersecții sau chiar pe treceri de pietoni, benzi întregi de circulație ocupate cu automobile scoase la vȃnzare, și asta chiar pe străzile principale, acolo unde traficul este sugrumat la orele de vȃrf, zeci de rable abandonate – toate conturează tabloul unui oraș în care primul gospodar a scăpat din mȃnă frȃiele și se îndreaptă, cu toată viteza, către haos.

În urmă cu mai bine de un an, în mijlocul unei ședințe de Consiliu Local, primarul Boroș tuna și fulgera la adresa șefului Poliției Locale de la vremea respectivă, Vasile Rădoi, care avea zilele numărate la conducerea instituției și fusese somat să prezinte chiar un raport de activitate. Preocupat peste măsură de banii bȃrlădenilor, Boroș era revoltat atunci că activitatea Poliției Locale nu justifica suma alocată acesteia de la bugetul local.

“Am citit raportul întocmit și am vãzut ce activitate <<intensã>> ați avut anul trecut! Ați dat douã amenzi la Mediu, în condițiile în care orașul este plin de gunoaie aruncate aiurea de cetãțeni! Douã amenzi! Bârlãdenii cheltuie cu Poliția Localã 33 de miliarde de lei vechi din bugetul lor, din banii strânși din taxe și impozite, iar polițiștii locali îi sfideazã de cele mai multe ori, nu-și fac treaba. Vã duc acum sã vedeți câte mașini sunt parcate pe trotuar în zona Stadion! Vã dau un exemplu chiar, apoi sã-mi spuneți cã vã faceți treaba, cã sunteti mulțumit de activitatea desfãsuratã. Eu nu sunt mulțumit și o sã mai discutãm pe aceastã temã”, spunea atunci primarul Dumitru Boroș.

Bârladul, un imens târg auto, unde samsarii sunt scutiți de taxe

În fata Bibliotecii municipale, nu ai voie să oprești mașina cât să împrumuți o carte, dar dacă vrei să o vinzi, o poți lăsa cu săptămânile

Legalitate, încredere, deschidere și transparență, eficiență și eficacitate, răspundere și responsabilitate, imparțialitate și nediscriminare. Acestea sunt doar cȃteva dintre cele mai importante principii în baza cărora operează Poliția Locală din Bȃrlad, care funcționează ca unitate distinctă în cadrul aparatul de specialitate al primarului. Costul pentru punerea în practică a acestor principii, și a multor altora care țin de apărare, ordine publică și siguranța comunității locale este estimat, numai în 2018, la aproximativ 4,5 milioane lei, cu 1,5 milioane lei mai mult decȃt cheltuielile pentru învățămȃnt (preșcolar, primar și secundar).

Dacă vrei să vizitezi un bolnav internat la spital, du-te cu taxiul sau pe jos. Târgul auto pe strada principală e în toi

Ce face, mai exact, Poliția Locală de acești bani? Îi adresăm această întrebare domnului primar Dumitru Boroș, pe care îl invităm să se pronunțe și dacă polițiștii locali sunt astăzi mai eficienți decȃt în vremea fostei conduceri. Dacă e să luăm în calcul atitudinea edilului de pȃnă acum, care nu s-a arătat deranjat de problemele din trafic ce îi dădeau bătăi de cap în 2017 (probleme care au rămas aceleași, ba chiar s-au întețit, odată cu creșterea numărului de mașini aflate în circulație!), Poliția Locală din Bȃrlad își face treaba și își merită banii.

Străzile principale și secundare din municipiu sunt doldora de mașini, spre disperarea șoferilor de bună credință care nu mai au spațiu de manevră, pe sectoare întregi unele benzi au fost transformate în adevărate tȃrguri auto (Bulevardul Republicii – zona Bibliotecii, zona spitalului, zona Cerbul de Aur, strada Ștefan cel Mare, parcarea  ”cu plată” a Pieței Sf. Ilie, unde numai cine e în trecere plătește, cine nu se urnește cu săptămânile e scutit), iar bugetul local nu are nimic de cȃștigat!

Cu toate acestea, nicio vorbă de la primarul Boroș despre lipsa de activitate a Poliției Locale, care are atribuții și în ceea ce privește circulația pe drumurile publice, dar și disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială și evidența persoanelor. La fel, nicio vorbă de la primarul Boroș despre cum se aplică regulamentul de ridicare a mașinilor abandonate pe spațiul public și privat al municipiului Bârlad, de a cărui punere în aplicare se ocupă Direcția Administrației Piețelor, Parcărilor și Cimitirelor și poliția Locală.

Sperăm că atitudinea primarului Boroș în legătură cu așa-zisele rezultate ale Poliției Locale Bȃrlad să nu aibă de-a face cu viziunea pe care o împărtășește cu șeful acestei instituții, referitor la… imagine. Poliția Locală Bȃrlad s-a făcut cunoscută, în ultima perioadă, prin scurte informări postate pe site-ul Primăriei, ʺdări de seamăʺ care conturează portretul unor angajați puși pe fapte mari, dar care dau numai peste coțcari și tineri teribiliști. Din comunicatele de presă pe care le citim, nici nu mai încape vorbă că angajații execută sarcinile de serviciu ″cu toată responsabilitatea″, de toți cei 4,5 milioane lei care le sunt alocați numai în 2018. Bȃrlădenii nu se lasă convinși, însă, așa de ușor și vor să-i vadă la treabă pe polițiștii locali, adică rezolvȃnd în primul rȃnd haosul din trafic. Dar pentru asta e nevoie ca angajații în uniformă să coboare întȃi din mașinile Poliției Locale – Serviciul Rutier. Și nu pentru a-și cumpăra cafea, ci pentru a-și face datoria!

About Mihai Vasile

x

Check Also

Mașinile de la școlile de șoferi au interzis în centrul municipiului Vaslui

de Dănuț CIOBANU Primăria Vaslui ...

Ambrozia dispare din zonele verzi ale Vasluiului

Goscom Vaslui desfășoară, în această ...

Banii europeni conving tot mai mulți vasluieni să se califice în sectorul agricol

Vasluienii sunt tot mai interesați ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: