Home / Social / Ce obligații fiscale au vasluienii care au obținut venituri din străinătate

Ce obligații fiscale au vasluienii care au obținut venituri din străinătate

Pȃnă la jumătatea lunii iulie, toate persoanele care au adunat sume din activități desfășurate peste hotare trebuie să își calculeze singure obligațiile fiscale datorate pentru veniturile obținute în anul anterior și să depună la Fisc o declarație unică.

Numeroasele modificări aduse, în ultimii ani, Codului Fiscal i-au făcut pe mulți vasluieni să ridice din umeri atunci cȃnd e vorba despre plata datoriilor către ANAF și formularele ce trebuie completate. Cele mai mari dificultăți le au cei care lucrează peste graniță, care sunt puși deseori în situația de a nu cunoaște ce documente sunt datori să semneze.

Vasluienii trebuie să știe că obligația de a declara sumele obținute prin completarea și depunerea unei declarații unice le revine atȃt celor care au venituri din România, cȃt și celor care se bucură de venituri din străinătate. Obligația este prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18 / 2018, actul normativ care introduce mecanismul simplificat de declarare și plată a taxelor pentru veniturile realizate în anul anterior.

Astfel, toți vasluienii care obțin sume din profesii liberale, activități de producție, comerț și prestări de servicii, drepturi de autor, închirierea terenurilor, caselor ori mașinilor, activități agricole, piscicultură și silvicultură, venituri sub formă de dividende și dobânzi, din premii, jocuri de noroc și pensii trebuie să le declare la Fisc. Toate intră în categoria veniturilor supuse impozitării în România, potrivit Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 888 / 2018.

Pe lângă veniturile amintite, persoanele fizice rezidente române au obligația de a declara, prin intermediul declarației unice, și un tip de venituri salariale din străinătate. Mai exact, este vorba despre acele sume obținute din anumite activități salariale desfășurate în străinătate, dar de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau are un sediu permanent în țara noastră.

Concret, legea vizează persoanele care sunt detașate în străinătate de către o firmă din România. Ele trebuie să se supună obligației de a completa declarația unică dacă au stat peste granițe mai mult decât perioada prevăzută în convenția de evitare a dublei impuneri încheiată de România cu statul în care s-a desfășurat activitatea, dacă detașarea a încetat înainte de perioada menționată anterior, ori dacă angajatorul nu mai poate efectua reținerea diferențelor de impozit.

Veniturile românilor care lucrează pentru un angajator nerezident în țara noastră, adică lucrează în străinătate și pentru o firmă străină, nu sunt impozabile în România. După cum stipulează Codul fiscal, aceste venituri “se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcție de natura acestuia”.

Asta înseamnă că, de exemplu, cota de impozit pentru veniturile din activitățile independente, din pensii sau premii, este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse. Un alt exemplu de cotă de impozit este cel al impozitului pentru veniturile din dividende, care este 5% din valoarea acestor venituri.

Pe lângă impozit, pentru anumite venituri obținute în străinătate se plătesc și contribuții sociale, respectiv la pensii și / sau sănătate, după cum notează site-ul www.avocatnet.ro. Astfel, pentru veniturile din drepturi de autor se vor plăti contribuții la pensii și sănătate doar de către cei care obțin în acest an venituri totale de cel puțin 12 salarii minime brute, adică au o valoare de peste 22.800 de lei. Cota de CAS pentru veniturile din drepturile de autor este de 25%, iar cea de de CASS este de 10%.

Pe de altă parte, contribuabilii care au venituri din investiții sau din activități independente și care depășesc, pe durata unui an fiscal, valoarea a 12 salarii minime brute pe economie (22.800 de lei) vor plăti o contribuție socială pentru sănătate în procent de 10%. În cazul acestor venituri, contribuabilii pot alege valoarea la care se aplică acest procent, plata minimă fiind de 2.280 de lei. (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: