Home / Administratie / Vaslui, județul în care administrațiile locale realizează cele mai mici venituri proprii

Vaslui, județul în care administrațiile locale realizează cele mai mici venituri proprii

O analiză economică efectuată pe baza datelor de la Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice arată că Vasluiul ocupă ultimul loc în clasamentul național care ordonează județele în funcție de ponderea veniturilor proprii în totalul veniturilor realizate, conform site-ului www.analizeeconomice.ro.

Lovitură grea pentru Consiliul județean și pentru primăriile de municipii, orașe și comune din județul Vaslui informațiile oficiale confirmă că acestea sunt instituțiile care au avut, anul trecut, cel mai mic grad de independență financiară din țară. Mai exact, toate la un loc au realizat venituri proprii mai mici decȃt instituțiile similare din celelalte județe.

Administrațiile locale din Vaslui se află pe ultimul loc în topul național, cu o pondere de 25% a veniturilor proprii în totalul veniturilor realizate. Clasamentul rușinii este completat de județele Mehedinți (29%), Teleorman (29%), Neamț (31%) și Olt (31%).

La polul opus, administrațiile locale din capitală (cele șapte primării) au cel mai mare grad de independență financiară, 80% din veniturile totale ale acestora reprezentând venituri proprii. Primăria Municipiului București înregistra anul trecut cel mai mare grad de independență financiară, 98% din veniturile acesteia fiind venituri proprii (3,78 din 3,86 miliarde lei).

După capitală, cele mai independente financiar sunt administrații locale din județul Ilfov, 72% din veniturile primăriilor și Consiliului Județean Ilfov fiind reprezentate de veniturile proprii. Orașul Otopeni are cel mai mare grad de independență financiară, conform datelor din 2017 (92% venituri proprii).

Județul aflat pe locul al treilea este Brașovul, cu un grad de independență financiară al administrațiilor locale de 61%, orașul Ghimbav (92%), și municipiul Brașov (70%), având cea mai mare independență financiară.

Topul se continuă cu administrațiile locale din județele Cluj (60% venituri proprii), Sibiu (57%), Constanța (57%), Timiș (57%), Arad (53%), Prahova (50%) și Argeș (50%).

Veniturile totale ale administrațiilor locale din Romȃnia au fost, în 2017, de 62,78 miliarde de lei, în tip ce cheltuielile totale s-au ridicat la valoarea de 61,13 miliarde de lei. Din totalul veniturilor administrațiilor locale, 30,58 miliarde de lei reprezintă veniturile proprii, asta însemnând 49% din veniturile totale.

Două treimi din veniturile proprii ale administrațiilor locale din 2017 (20,23 din 30,58 mld. lei) reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit (15,87 mld. lei) și sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (4,36 mld. lei).

Primăriile de orașe și municipii din România au avut anul trecut o pondere a veniturilor proprii în totalul veniturilor de 62% (19,94 din 32,00 mld. lei), acestea fiind cele mai independente financiar administrații locale. Cele mai puțin independente administrații locale sunt consiliile județene, veniturile proprii ale acestora însemnând 32% din totalul veniturilor (3,62 din 11,28 mld. lei). 

Estimările pentru anul 2018 arată că, urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%gradul de independență al administrațiilor locale va scădea. Pierderea va fi de 37,5% din cotele defalcate sau sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit. 

Concluzia analizei indică o distribuire neunitară a gradului de independență financiară a administrațiilor între județe, dar și o diferență evidentă între diversele tipuri de administrații (primării de municipii și orașe, primării de comune și consilii județene). Este vorba despre diferențe care ar trebui să fie remediate prin alocările de subvenții, care nu au, însă, criterii clare pe baza cărora se realizează. Anul trecutsubvențiile primite de administrațiile locale au reprezentat 9,4% din totalul veniturilor (5,88 din 62,78 mld. lei). (Mara GRIGORIU)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: