Home / Administratie / Peste 500 de asistați social au pierdut ajutorul social pentru ca au refuzat să muncească

Peste 500 de asistați social au pierdut ajutorul social pentru ca au refuzat să muncească

Nu mai puțin de 594 de persoane, beneficiare de ajutor social, au fost scoase de la plată în primele cinci luni ale anului, rămânând să încaseze, această formă de sprijin financiar, 9.072 de familii din județul Vaslui. Efortul financiar pentru susținerea acestora fiind de 2.697.914 lei lunar, adică o medie de 297 de lei/beneficiar.

Culmea e că asistații social preferă să întindă acești bani de la o lună la alta în loc să se angajeze, iar angajatorii se plâng că pierd contracte din cauza lipsei de forță de muncă calificată și că nu găsesc nici măcar muncitori necalificați pentru diverse lucrări.

Guvernanții vor să reducă numărul celor care stau și așteaptă lunar ajutorul social motiv pentru care au adoptat, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă. “Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutor social”, prevede inițiativa care modifică și completează Legea 416/2001.

Deocamdată din acest motiv foarte puține persoane din județul Vaslui și-au pierdut dreptul la ajutor social.

În primele cinci luni ale anului 2018 au fost scoase din evidentele noastre pentru refuz de loc de muncă 11 persoane înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui

Într-un clasament național după numărul beneficiarilor de ajutor social județul Vaslui ar fi pe locul șase după Dolj (12.860), Bacău (10.337), Buzău (10.261 ), Galați (9.243) și Teleorman (9.224), potrivit datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Precizăm că au dreptul la această formă de sprijin financiar, familiile și persoanele singure care realizează venituri mici. Acestea se calculează ca o sumă a tuturor veniturilor din familie, inclusiv asigurări sociale de stat, asigurări de șomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent.

Nu se iau în calcul: alocația pentru susținerea familiei, alocația de stat pentru copii, ajutoarele de stat acordate pensionarilor agricoli, sprijinul financiar <bani de liceu>, veniturile obținute de zilieri, bursele școlare, sumele acordate tinerilor cu cerințe educaționale special și, în sfârșit, tichetul social pentru stimularea învățământului preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Criza de mecanizatori paralizează activitățile din agricultura județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Agricultura județului Vaslui ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: