Google+
Home » Invatamant » Elevii și studenții care au depășit vârsta de 18 ani, respectiv 26 de ani, vor beneficia de servicii medicale gratuite doar pe baza adeverințelor de la școală, facultate sau serviciu

Elevii și studenții care au depășit vârsta de 18 ani, respectiv 26 de ani, vor beneficia de servicii medicale gratuite doar pe baza adeverințelor de la școală, facultate sau serviciu

de Mihaela NICULESCU

Important! Elevii de peste 18 ani și studenții care au depășit vârsta de 26 de ani nu mai pot beneficia de servicii medicale gratuite decât trei luni, după împlinirea vârstei de 18, respectiv 26 de ani.

Asta dacă nu prezintă, după caz, o adeverință de la școală sau de la locul de muncă unde lucrează. Multi părinți sunt intrigați că ai lor copii, elevi fiind, nu pot beneficia de servicii medicale gratuite, întrucât în baza de date figurează ca fiind neasigurați. Această situație apare ca urmare a faptului că au depășit trei luni de când au împlinit vârsta de 18 ani sau de 26 de ani în cazul studenților, iar în sistem figurează ca fiind neasigurați.

Reprezentanții CJAS Vaslui sfătuiesc părinții, dar și elevii și studenții, să solicite de la instituțiile de învățământ pe care le frecventează adeverințe din care să rezulte calitatea de elev sau student. Doar așa vor fi scutiți de la plata serviciilor și investigațiilor medicale.

Elevii care au împlinit 18 ani și studenții până în 26 de ani, care nu realizează venituri, sunt asigurați fără plata contribuției. Rămân asigurați în baza de date doar trei luni de la împlinirea vârstei. Dacă au depășit trei luni de la împlinirea vârstei de 18 ani, de exemplu, și au nevoie de o rețetă, farmacistul le va spune că nu figurează în baza de date ca fiind asigurați. Nu trebuie să se impacienteze, ci doar să solicite de la liceu o adeverință care să ateste că sunt elevi sau studenți, document pe care îl vor trimite apoi la CJAS Vaslui. Nu trebuie să vină personal la CJAS, pot trimite documentul prin poștă, prin intermediul punctului de lucru sau și mai simplu, prin fax. Același lucru trebuie să facă și studenții până în 26 de ani și trei luni, vârstă de la care nu vor putea beneficia gratuit de servicii medicale, decât dacă fac dovada că lucrează, deci că sunt asigurați. Aceste documente fiind trimise, informația va fi imediat transmisă în sistem și tinerii vor apărea în baza de date ca fiind asigurați”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, președinta CJAS Vaslui.

Aceasta a mai menționat că atât studenții, cât și elevii nu trebuie să facă dovada asigurării într-un cabinet medical sau în farmacie pe baza cardului de sănătate. Împlinirea vârstei de 18 ani nu înseamnă automat și anul în care vor primi cardul de sănătate. Cardurile sunt distribuite de la CNAS și pot fi repartizate asiguraților mai târziu decât împlinirea vârstei de 18 ani, cu unul sau mai mulți ani.

În altă ordine de idei, Mihaela Chitariu informează populația că valabilitatea cardului de sănătate a fost modificată de la cinci, la șapte ani, așa cum precizează un comunicat transmis în teritoriu de către reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: