Google+
Home » Administratie » Asta îi mai lipsea Bȃrladului în anul Centenarului꞉ film documentar despre oraș, cu 2.600 euro din banii contribuabililor

Asta îi mai lipsea Bȃrladului în anul Centenarului꞉ film documentar despre oraș, cu 2.600 euro din banii contribuabililor

de Simona MIHĂILĂ

12.000 lei. Atȃt au decis consilierii locali bȃrlădeni să investească în realizarea unui film documentar care să promoveze municipiul, la 100 de ani de la Marea Unire. În loc să lase urmașilor străzi asfaltate, o rețea de apă și canalizare modernă și, în general, condiții civilizate de viață, administrația locală vrea să le arate generațiilor viitoare ce-au reușit să facă generațiile trecute. Cu alte cuvinte, dacă nu e în stare de prea multe, se laudă cu rezultatele altora, sub umbrela activităților dedicate Centenarului. Și nu oricum, ci pe bani publici!

Proiectul de hotărȃre care se referă la realizarea filmului documentar ″Bârladul în Anul Centenar al Marii Uniri″ a fost votat cu o majoritate zdrobitoare de voturi în Consiliul Local. Singurul vot împotrivă al consilierului independent Bogdan Sȃrbu și cele două abțineri venite din partea PSD nu au reușit să oprească patriotismul local al aleșilor bȃrlădeni, care lasă bugetul municipiului fără o sumă frumușică – 2.600 euro.

Promisiunea inițiatorului acestui proiect este aceea că pelicula va fi produsă într-un studio profesionist, după un scenariu ″care să cuprindă starea economică, socială, politică, demografică și culturală a municipiului Bȃrlad, în ultima sută de ani″. Mai mult, se dorește ca filmul documentar să fie ″o importantă bază de date pentru posteritate, importanța realizării lui justificȃndu-se și prin faptul că actuala administrație a moștenit o săracă bază documentară despre trecutul urbei″.

Pe deplin convinși de însemnătatea anului 2018 în istoria Romȃniei și în istoria locală, consilierii liberali au susținut proiectul motivȃnd că astfel Primăria ″își va aduce aportul la dezvoltarea patriotismului local și a celui național″. Deși nu este clar, încă, în ce mod se va realiza acest obiectiv și după ce scenariu, liberalii au dat credit ideii și au fost încȃntați că vor apărea și ei în pelicula care va prezenta istoria Bȃrladului, la standarde cȃt mai profesioniste.

Nici primarului Dumitru Boroș suma de 12.000 lei nu i s-a părut o avere, astfel că a dat undă verde la finanțarea istoriei locale. ″E vorba despre istoria orașului, realizările cele mai importante din ultimii 100 de ani, Muzeul, Teatrul, Academia Bȃrlădeană, Colegiul ″Gheorghe Roșca – Codreanu″, poate și o frȃntură din actualitate, în care va apărea și administrația locală″, a argumentat edilul, în ultima ședință de Consiliu Local.

Dacă din tabăra consilierilor PSD a venit propunerea ca personalitățile Bȃrladului ultimilor 100 de ani, în frunte cu Gheorghe Gheorghiu – Dej, să constituie subiectul principal al acestui film documentar, liberalii au fost de părere că și casele memoriale ar putea fi incluse în scenariu, alături de mărturii înregistrate despre realizările figurilor proeminente din zonă.

Unde și cu ce ocazii va putea fi vizionată pelicula care va spune istoria Bȃrladului, n-a întrebat nimeni. La fel, nimeni n-a fost interesat să afle ce s-a întȃmplat cu celălalt film despre Bȃrlad, realizat în urmă cu mai mulți ani, tot la inițiativa administrației locale. Cum istoria urbei nu s-a schimbat de atunci și nici mari proiecte care să fi revoluționat viața Bȃrladului n-au fost puse în practică, tragem concluzia că banul public e făcut să fie cheltuit. Acum, de dragul imaginii, pardon, al Centenarului!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: