Google+
Home » Administratie » Familia sculptorului Cristian Pântea a primit răspuns de la Primăria Bârlad abia după doi ani

Familia sculptorului Cristian Pântea a primit răspuns de la Primăria Bârlad abia după doi ani

de Mihaela NICULESCU

După aproape doi ani în care sculptorul Cristian Pântea și familia acestuia au înștiințat Primăria Bârlad că vor să-și recupereze două busturi realizate de artist, care între timp a trecut la cele veșnice, primarul Dumitru Boroș a trimis prin biroul său de presă un comunicat prin care îi înștiințează pe urmașii lui Cristian Pântea asupra statutului juridic al celor două opere de artă.

Doi ani i-au trebuit edilului șef al Bârladului să afle care este situația busturilor lui Spiru Haret și Dr. Bagdasar, deși dacă ar fi avut bunăvoința de a se interesa ar fi putut obține aceste date în câteva ore. De ce a fost nevoie de un comunicat de presă și nu a contactat personal familia sculptorului decedat anul trecut, familie care atunci când a solicitat restituirea operelor i s-a spus că este nevoie de un timp de analizare a situației? Maniera în care Dumitru Boroș a făcut lumină în acest caz nu e aleasă întâmplător. Ea vine după ce luna trecută Est News a readus în discuție situația. Am fi dorit să aflăm din momentul conceperii articolului și care era punctul de vedere al primarului, dar, ca de obicei, Dumitru Boroș nu are niciodată timp pentru presă, cel puțin pentru o anumită parte a ei. Ziarul Est News a prezentat punctul de vedere al familiei, în care nu s-a specificat în niciun fel că aceasta ar avea pretenții financiare, pentru ca municipalitatea să păstreze busturile.

Se pare însă că știrea l-a deranjat enorm pe edilul orașului și a simțit nevoia de a-și face cunoscută opinia în mod public. În comunicat se precizează clar că bustul lui Bagdasar nu este la subsol, ci la parterul Centrului „Eminescu”, de parcă asta ar avea vreo importanță în context. Despre bustul lui Spiru Haret, ascuns în boscheți, nu a pomenit nimic, decât că la fel ca și în cazul primului bust, nu se află în administrarea primăriei, neexistând niciun act prin care primăria are în proprietate aceste opere.

În urma luării la cunoștință a celor scrise în comunicatul publicat de ziarul nostru, urmașii sculptorului, bârlădean la origini, au înțeles că pot merge oricând să-și recupereze operele, una de la Centrul „Eminescu” și alta din curtea fostului Club al Copiilor, teren ce urmează a fi proprietatea unui cetățean, care momentan nu are decât act de precumpărare. Dacă, ieri, familia s-ar fi dus la Centrul „Eminescu” să ridice bustul doctorului Bagdasar, realizat de autor în 2007, cum scrie pe sculptură, i-ar fi fost foarte greu să facă asta, pentru că edilul nu a avut timp să informeze custodele centrului despre acest lucru. Familia sculptorului este mulțumită de cele specificate în comunicat și speră să recupereze în câteva zile operele de artă.

Ceea ce însă o nemulțumește, este tărăgănarea de care Primăria dă dovadă în legătură cu recunoașterea bustului lui George Tutoveanu ca fiind opera regretatului Cristian Pântea. De aproape 20 de ani Pântea a înștiințat autoritatea locală că acel bust îi aparține și că nu îl reprezintă pe Ion Slavici, așa cum scrie pe plăcuța de pe soclu. Contactată de reporterul Est News, Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene (societate al cărui membru fondator a fost George Tutoveanu) a declarat că zilele acestea îl va contacta pe sculptorul Dorinel Filiche pentru a merge în parcul teatrului și a analiza bustul. Altfel spus, cuvintele autorului bustului n-au valorat nimic în fața Comisiei de Cultură din Consiliul Local, ani de zile. Aceasta o ține una și bună că bustul ar fi de fapt al lui Slavici și nu al lui Tutoveanu. Așteptăm cu interes încă un comunicat de presă din partea Primăriei, prin care să fim informați de ce nici până acum în mandatul lui Dumitru Boroș, de doi ani, nu s-a putut schimba plăcuța de pe soclul lui Tutoveanu. De asemenea, care este motivul pentru care, pe soclul bustului lui Vasile Alecsandri, din parcul Victor Ion Popa, nu există nicio plăcuță de identificare a personalității imortalizate. N-ar fi rău ca în viitorul comunicat să ni se spună și care este efortul financiar pe care Primăria trebuie să îl suporte cu achiziționarea celor două plăcuțe. Nu ar fi de dorit să se împrumute pentru această investiție.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: