Home / Sanatate / Începutul sfârșitului pentru ambulanțele din județul Vaslui. Transportul urgențelor la spital, în pericol!

Începutul sfârșitului pentru ambulanțele din județul Vaslui. Transportul urgențelor la spital, în pericol!

de Mihaela NICULESCU

Exasperare! Nici bine nu s-au întors de la Congresul Național al Federației Sindicatului Ambulanța, că Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui și Leonte Condurache, liderul de sindicat de la Ambulanța Vaslui, au fost puși din nou în fața cruntei realități. Hârburile pe patru roți, ambulanțele din dotare, nu mai rezistă și cedează rând pe rând.

Marți, singura ambulanță de la subunitatea Murgeni a refuzat să mai pornească. Ambulanța de tip B era împrumutată, de fapt, de la subunitatea Huși, pentru că de jumătate de an cea de la Murgeni este în service. Mașina împrumutată a cedat la câteva sute de metri de Murgeni, în timp ce se întorcea de la Bârlad, unde dusese un pacient și urma să plece în altă direcție să preia un alt caz. Șoferul a auzit niște zgomote la motor și cu greu a reușit să ajungă cu ambulanța în subunitatea de la Murgeni. Mașina se afla și ieri în curtea subunității, urmând a fi dusă cu platforma la service. Ambulanța a fost înlocuită cu o alta, de la Vaslui, tip A, șubrezită rău.

Tot marți, echipajul de la Stația de Ambulanță Bârlad s-a confruntat cu un eveniment care tinde să devină un lucru obișnuit. Dimineață, la ora 8, o ambulanță de la SAJ Iași, care transporta un pacient la București, a cedat pe drum și cu greu a ajuns în curtea SAJ Bârlad, unde a rămas câteva ore bune, după care a fost transportată cu platforma înapoi la Iași. Pacientul aflat în ambulanța care s-a defectat pe drum a fost transportat la un spital din București cu o altă ambulanță trimisă de SAJ Iași.

Echipa tehnică a ambulanței Vaslui s-a săturat să facă mutări și permutări cu mașinile aflate în dotare. Dacă în anii din urmă, fiecare subunitate avea un număr de mașini ale ei cu care șoferii și echipajul medical erau obișnuiți, astăzi ambulanțele sunt împrumutate între subunități în funcție de urgențele înregistrate la dispecerat. Șoferii de pe ambulanță spun că situația se va înrăutăți și mai mult în următoarele săptămâni dacă nu vor primi în cel mai scurt tip mașinile promise de Ministerul Sănătății, căruia se subordonează de doi ani. Norocul SAJ Vaslui este că directorul tehnic reușește deocamdată să țină situația sub control. Tot la unison ambulanțierii declară că sunt mulțumiți că au scăpat de fostul director tehnic al Ambulanței Vaslui (soțul unei angajate a DSP Vaslui), unitate căreia acum trei – patru ani i se subordona Ambulanța Vaslui.

Dacă ar mai fi rămas fostul director tehnic am fi ajuns de tot la vale”, opinează ambulanțierii. Aceștia așteaptă un semn de la Ministerul Sănătății, care le-a promis că de îndată ce va fi rezolvată contestația licitației de achiziție a ambulanțelor, și SAJ Vaslui va primi mașini noi. Ambulanțierii speră de asemenea să primească mai mult de două ambulanțe, câte au primit în urmă cu patru ani, pentru că altfel îmbunătățirea transportului și securitatea echipajelor și pacienților vor fi asigurate pentru o perioadă scurtă de timp.

Am încercat să obținem un punct de vedere oficial în legătură cu această situație gravă, de la managerul Aurora Popa și de la dr. Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ, însă nu ne-au răspuns la telefon

About Mihai Vasile

x

Check Also

Anchetă la Spitalul de Urgență din Vaslui, după ce doi bebeluși au fost infectați cu o bacterie periculoasă 

E alertă la Spitalul de ...

Vaccin pe risc propriu! La Spitalul “Beldiman”, protocolul medical nu prevede testarea la antirabic

Nu și-a însușit bine cursurile ...

Investiții de milioane de euro în sănătate, pentru ca județul Vaslui să devină unul din centrele medicale importante din Moldova

de Dănuț CIOBANU Investițiile în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: