Google+
Home » Justitie » (VIDEO) Un bărbat din Huși va primi despăgubiri de 20.000 de lei, după ce a stat în pușcărie cu o jumătate de an în plus, din cauza unei greșeli făcută la tribunal

(VIDEO) Un bărbat din Huși va primi despăgubiri de 20.000 de lei, după ce a stat în pușcărie cu o jumătate de an în plus, din cauza unei greșeli făcută la tribunal

de Daniel MICU

Marin Mocanu, un hușean în vârstă de 63 de ani, ar putea primi daune morale în valoare de 20.000 de lei de la o grefieră din Iași, acuzată de neglijență în serviciu. Omul ar fi stat la pușcărie mai mult cu o jumătate de an decât ar fi trebuit din cauza unei greșeli făcute de femeie.  In 2001, omul și-a ucis cumnatul cu o secure și apoi l-a aruncat într-un WC. A fost condamnat la 18 ani de puscarie, din care a executat 16. In urma cu aproape trei ani a fost liberat, dar a inceput „lupta” cu grefiera care l-a „tinut” dupa gratii o jumatate de an in plus. Decizia nu este definitivă.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus amendarea penală a grefierei Cristina Victor, dar și obligarea acesteia la achitarea de despăgubiri către fostul deținut.

„Instanța condamnă inculpata Victor Cristina la 18.000 de lei amendă penală (corespunzătoare pentru 180 zile-amendă, cu o valoare corespunzătoare de 100 de lei), pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu. Admite în parte acțiunea civilă formulată de Mocanu Marin și obligă inculpata Victor Cristina să achite părții civile suma de 20.000 de euro, reprezentând daune morale”, au decis magistrații ieșeni.
Decizia nu este definitivă, ea putând fi contestată. În urmă cu aproximativ doi ani, Cristina Victora, grefieră în cadrul Tribunalului Iași, a fost trimisă în judecată pentru neglijență în serviciu. Procurorii au acuzat-o că nu ar fi comunicat Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași un extras dintr-o hotărâre a Tribunalului prin care s-a dispus liberarea condiționată a lui Marin Mocanu.

 

„Fiecare sa plateasca pentru greseala lui!”

 

Pe Marin Mocanu l-am gasit trebaluind prin curte. Are o gospodărie frumoasa in satul Rusca. A refăcut locuinta părinților, cu ajutorul copiilor si incearcă sa se liniștească. E singur. Sotia a dat divorț in timp ce el era in pușcărie. Victima era chiar fratele ei. De dragul celor trei copii, relația dintre foștii soți este una normală, decenta.

Cei 16 ani petrecuti in închisori de maximă siguranță au lăsat urme adânci nu doar in sufletul lui Marin Mocanu, ci și pe chip. Cu toate acestea, are o privire blanda si nu ai spune ca a fost capabil sa ia viata unui om. E însă foarte reticent, vorbeste putin si calculat. Nu are încredere si asteapta sa se incheie procesul. Evita sa intre in detalii cu privire la crima care l-a aruncat după gratii, dar își recunoaște greseala si spune ca nu ar fi vrut niciodata sa se întâmple una ca asta. E neînduplecat cand vine vorba de faptul că a stat în pușcărie luni de zile la rând, din neglijenta unei salariate.

„Eu am gresit! Am plătit cu vârf și îndesat. 16 ani. A fost ingrozitor. Ultimii doi ani si jumatate au fost cei mai grei, pentru ca am cerut constant sa fiu liberat dar, de fiecare data, am fost amanat. Fără motiv. Mai mult, am aflat ca șase luni am stat inchis, deși eram un om liber. Pentru ca o grefiera nu si-a facut treaba. A fost neglijenta! Am dat-o in judecata si am cerut daune morale. De mai bine de doi ani ma poartă pe drumuri, platesc avocat. Nu a venit niciodata sa discutam, sa spuna ca a gresit si poate ne înțelegeam. Nu se ajungea aici. Nu avea de ce sa ii fie teama”, ne-a povestit hușeanul.

 

 

Marin Mocanu spune că nu este un om violent și că ceea ce s-a întâmplat în 2001 nu îl definește ca om, lucru confirmat de fosta lui soție, sora bărbatului pe care l-a omorât.

”El ma provoca, era genul asta de persoana. Am gresit. Am plătit pentru ce am facut.  Dar și doamna aceasta trebuie sa plateasca pentru greseala sa. In cele șase luni, tatăl meu a decedat si eu nu am putut merge la înmormântare. Eram disperat sa ies mai repede, am avut o conduită buna, nu am facut

Fosta sotie

necazuri acolo, întrebam judecătorii mereu: ce trebuie sa fac sa ies mai repede?! Am fost șocat când am aflat!”, a povestit bărbatul.

Fosta soție, Maria Pauleț, e de aceeași părere: „Nu a fost vorba de o lună de zile, ci de șase. In pușcărie, e mult si o zi. A gresit, trebuie sa plateasca. Inteleg ca ii e greu si acelei doamne, pentru ca suma e mare, dar daca ar fi discutat cu el de la început, alta era situatia. Procesul a durat mult, au fost cheltuieli. Cu banii pe care îi va obține drept daune morale, el se va intretine. Deși în primii ani nu l-am cautat la pușcărie, am decis împreună cu copiii sa nu il lăsăm balta. Am dat divorț, pentru că mi-a ucis fratele. Chiar dacă era recidivist, tot fratele meu era. Pe de altă parte, nu pot nici să îl acuz întru totul pe fostul meu soț. Nu era și nu este nici acum bețiv sau violent.  Ceasul rău… Este linistit, isi vede de viata lui, fiica mai mare il ajuta. Speram ca totul sa se termine cu bine”.

 

Grefiera susține că este nevinovată

Avocatul grefierei din Iași susține că decizia judecătorilor în legătură cu despăgubirea la plata căreia a fost obligată clienta sa este absurdă.

„Noi facem apel la decizia aceasta, care este absurdă. Deocamdată ne-am încălzit la Judecătorie. Degeaba ne-am prezentat și am susținut netemeinicia acuzațiilor, nu ne-a băgat nimeni în seamă. Din punctul nostru de vedere, există două variante: responsabilitatea pentru situație aparține tuturor celor care au avut acel dosar pe masă sau nu există faptă care să fie incidentă unei infracțiuni. Din păcate, în România, cel mai mic plătește”, a declarat miercuri, corespondentului MEDIAFAX, Ionel Nechita, avocatul Cristinei Victor.

Conform avocatului, grefiera a trimis prin fax decizia care ar fi trebuit să ajungă la Penitenciarul Iași, numai că, din cauza unei defecțiuni a aparatului, comunicarea nu a ajuns la destinație. Mai mult, avocatul ieșean a adăugat că nu grefierul este cel care trebuie să urmărească atent cursul dosarului.

Marin Mocanu a fost condamnat definitiv în 2001 la 18 ani de închisoare pentru că și-a fi ucis cumnatul, în 1999. Bărbatul a fost acuzat că și-a lovit cumnatul de mai multe ori cu o secure în cap. După ce acesta a murit, i-a fi prins un laț în jurul gâtului, l-a târât în spatele casei, unde l-ar fi aruncat într-un WC și l-ar fi acoperit cu pământ.

 

 

 

 

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: