Home / Invatamant / Cazare și masă gratuite, la Iași, pentru elevii din judet care vor să afle ce înseamnă viața de student

Cazare și masă gratuite, la Iași, pentru elevii din judet care vor să afle ce înseamnă viața de student

Inedit. Elevii de liceu din judetul Vaslui pot trai timp de două saptamani viata de student gratie Scolii de vara pe care Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi o va organiza in perioada 16-29 iulie.
Proiectul se adreseaza cu precadere elevilor de clasa a XI-a, dar pot sa participe si elevi din clase mai mici. De asemenea, tabara de vara finantata prin Proiectul privind invatamantul secundar, doreste sa atraga cat mai multi elevi (potentiali studenti), care provin din familii cu venituri mici, sunt discriminati pe baza etniei, traiesc in zone rurale sau alte zone in care nu exista scoli in proximitate, au unul sau ambii parinti in strainatate.

Barladeanca Alexandra Rugina este studenta in anul II, la Facultatea de filozofie si stiinte social politice din cadrul universitatii iesene, si s-a implicat in acest proiect incă de anul trecut, cand a fost organizata prima editie a Scolii de vara “Hai la facultate! Sa descoperim impreuna vara universitara la Cuza!”.

Este voluntar si este mandra de acest lucru. Eleva fiind, nu a avut sansa de a participa la un astfel de proiect, dar spera ca elevii de liceu vor constientiza cat de mare este oportunitatea care li se ofera pentru a cunoaste locul unde vor invata mai departe si persoanele din cadrul academic.

“Doresc sa deschid ochii multor elevi si sa le spun ca nu sunt singuri, au un sprijin in studentii voluntari si profesorii universitatii care prin intermediul Scolii de vara vor sa le calauzeasca pasii incet dar sigur, catre mediul universitar. Scoala de vara urmareste de fapt familiarizarea elevilor cu mediul academic si imbunatatirea procesului de tranzitie de la invatamantul liceeal la cel universitar”, a declarat, pentru Est News, Alexandra Rugina, fosta eleva a Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” Barlad.

Multi elevi vin cu emotii pe un teren necunoscut intr-un mediu strain lor, departe de familie si prieteni. Unii se acomodeaza mai repede cu mediul universitar, altii mai greu si,nu de putine ori, studentii boboci observa ca lucrurile nu stau asa cum s-au asteptat si ca facultatea pe care au ales-o nu li se potriveste.

Scoala de vara isi propune, printre altele, sa-i ajute pe elevi sa-si gaseasca specializarea potrivita. Scoala de vara care va incepe peste cateva zile are disponibile 75 locuri pentru elevi din intreaga tara, elevii vor beneficia constant de sprijinul profesorilor universitari, reprezentantilor asociatilor studentesti si al studentilor voluntari astfel incat sa traiasca o autentica experienta studenteasca care sa-i stumuleze sa urmeze studiile universitare. “Absolut toate cheltuielile de la  transport si pana la cazare si masa sunt asigurate de organizatori astfel incat participantii nu au nevoie de nici un leu, cu exceptia faptului daca vor sa faca cheltuieli suplimentare. Toti participantii la Scoala de vara vor locui in camin, vor lua masa exact ca studentii, la cantina, vor fi prezenti in salile de curs, vor participa la seminarii dar vor avea parte si de momente de relaxare si distractie intocmai ca studentii. Timp de doua saptamani vor avea timp sa reflecteze asupra facultatii pe care o vor urma, iar cei care nu doreau sa devina studenti isi vor reconsidera obtiunea”, ne-a mai marturisit Alexandra Rugina. Voluntara barladeanca a precizat ca inscrierile pentru scoala de vara organizata de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi se pot face pana pe 10 iulie, prin completare unui formular pe care il pot accesa de pe urmatorul link: www.uaic.ro/vinolauaic/ 

About Simona Vasile

x

Check Also

„Fotograful creativ”, concurs interjudețean găzduit de Școala „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad

Ziua Artei Fotografice din România, ...

Arthur, roboțelul codrenist care s-a remarcat la „BRD First Tech Challenge România”

de Mihaela NICULESCU   Evoluție ...

Cei doi copii ai femeii din Măscurei care și-ar fi bătut fiica vitregă vor rămâne în familie

Cei doi copii, de doi ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: