Home / Administratie / Cum a sfidat-o Boroș pe Elena Monu, colega lui de partid, cu ocazia vizitei oficialilor de la Vergeze (Franța)

Cum a sfidat-o Boroș pe Elena Monu, colega lui de partid, cu ocazia vizitei oficialilor de la Vergeze (Franța)

Neatenție sau reavoință? Cum ar putea fi interpretat gestul primarului Dumitru Boroș de a nesocoti complet existența la Bârlad a departamentului de francofonie, din cadrul Academiei Bârlădene, atunci când a aprobat calendarul vizitei în urbea pe care o conduce a oficialităților din localitatea franceză Vergeze, oraș înfrățit cu Bârladul în anul 2009?

E drept, pentru prima oară de când obișnuiesc să viziteze Bârladul, oaspeții de la Vergeze au ajuns, în sfârșit, să viziteze Academia Bârlădeană, al cărei președinte este liberala Elena Monu, colega de partid a primarului Dumitru Boroș, deși aici există un departament de francofonie încă din 2006. Delegația franceză a ajuns aproape întâmplător în această insulă a francofoniei, căci vizita nu făcea parte din program. Inițiativa a aparținut chiar reprezentanților Academiei. În cele din urmă vizita a fost inclusă în program, prilej cu care  reprezentanții Primărie Bârlad și-au amintit că profesoara Elena Popoiu ar fi foarte potrivită pentru a fi interpret pentru oaspeții francezi, aceasta fiind profesor de limba franceză și șefa departamantului de francofonie. Prof. Popoiu a acceptat, dar a profitat de ocazie să le aducă la cunoștință oaspeților francezi ceea ce gazdele nu au avut bunăvoința: că aici există un departament de francofonie extrem de apreciat în zona Moldovei și i-a poftit pe francezi la sediul Academiei, la o întâlnire cu membrii de seamă ai acesteia, unii dintre cei mai activi francofoni.

Cu eleganța desăvârșită care o caracterizează, prof. Elena Popopiu, ne-a declarat: Sâmbătă dimineață o parte a delegației de la Vergeze ne-a onorat cu prezența. Pentru mine, a fost important să interpretez această întâlnire cu partenerii francezi, dar și să trăim împreună momente ale francofoniei bârlădene în acțiune; și asta, în preajma Zilei Naționale a Franței, ziua de 14 iulie. Am prezentat oaspeților Academiei, și ai Bârladului, deopotrivă, revista Francophilie Roumaine (ediția 2017), care apare anual în preajma zilei Franței și, de asemenea, prima ediție integrală scoasă la Bârlad în 2011, a volumului «Florile Răului», de Charles Baudelaire. Este un volum apărut în limba română, traducerea din franceză aparținând academicianului C. D. Zeletin, președintele de onoare al Academiei Bârlădene. Au fost prezenți în sală, alături de Elena Monu, președinta Academiei, și membri ai societății noastre, francofoni activi, printre care Mihaela Tudor, Valeriu Arnăutu, Adriana și Gabriel Penciu. Încă o dată, prietenii francezi s-au convins de faptul că la Bârlad există un număr mare de persoane care vorbesc sau înțeleg limba franceză”.

Întâlnirea de la sediul Academiei Bârlădene fost un bun prilej de preinaugurare a bibliotecii de carte franceză, inaugurarea urmând a avea loc săptămâna viitoare, în preajma zilei Franței.

 

Vizita întâmplătoare a francezilor, onorată la cele mai înalte cote de către Academia Bârlădeană

 

Biblioteca franceză din sediul Academiei Bârlădene numără 1.000 de volume și reprezintă donația lui Alexandru Bogdan, un român care locuiește la Paris și care nu este bârlădean, dar a fost contactat de Mariana Mânăstireanu, o bârlădeancă ce locuiește în capitala Franței, care i-a vorbit despre acțiunile societății culturale din Bârlad.

Despre această donație, fără de care biblioteca de carte franceză din cadrul Academiei Bârlădene nu ar exista, Elena Popoiu a declarat: “Ne așteptam să primim o cutie cu cărți în limba franceză și ne-am trezit cu o mașină plină de volume, multe din colecții rare. Sunt volume care acoperă diferite domenii, de la istoria universală, istoria Franței, istoria Europei, până la domenii precum civilizație și artă. Donația, care cuprinde volume de o mare valoare bibliofilă, a fost așezată într-un ansamblu de rafturi, donat de Ștefan Constantinciu, membru al Academiei Bârlădene”.

Primarul Boroș a vorbit despre investitori și relații economice, că doar nu îl doare gura

Săptămâna trecută, municipiul Bârlad a primit, pentru a treia oară, vizita autorităților din Vergeze (Franța), oraș înfrățit cu Bârladul încă din anul 2009. Din delegația franceză, care s-a aflat în România între 3 și 8 iulie, condusă de primarul Rene Balana, au făcut parte viceprimarii Michele Teyssier și Isabelle Debrie, precum și consilierul local Michel Legrand, antrenoarele de gimnastică Tatiana Popa și Gabriela Iordăchiță (bârlădeancă stabilită în Vergeze), împreună cu un lot de șapte gimnaste al Clubului „Gym Art” Vergeze, care a participat, vineri, 6 iulie, la Proiectul Educațional Internațional Public-Privat „Zbor spre Performanță”, desfășurat în colaborare cu CSS Bârlad.

La Bârlad, au fost întâmpinați de primarul Dumitru Boroș, de viceprimarul Roxana Miron Feraru și de o parte din consilierii locali.

„Pentru noi a fost o onoare și o bucurie să venim, unii dintre noi, pentru prima dată în orașul dumneavoastă. Discuțiile pe care le-am avut cu domnul primar Boroș, în special, precum și cu o bună parte din consilierii locali, dar și cu mai mulți oameni de afaceri, nu sunt decât un pas înainte pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre Vergeze și Bârlad. Sunt ferm convins că, în viitorul foarte apropiat, vom putea pune bazele chiar și unei colaborări pe segmentul economic, nu doar pe cel sportiv pe care, iată, deja avem schimburi de experiență puternice și colaborări foarte bune. Vă încurajez să ne cereți sprijinul și chiar am primit cu brațele deschise propunerea oamenilor de afaceri cu care am vorbit, de a veni la Vergeze pentru a dezvolta legături reciproc avantajoase și pe această direcție. Gazdelor vreau să le mulțumesc în numele întregii delegații pentru posibilitatea de a ne oferi o vizită la Bârlad pe cât de plăcută, pe atât de utilă și benefică pentru ambele orașe înfrățite”, a spus Primarul Rene Balana.

Nici din partea municipiului Bârlad nu au lipsit declarațiile, cu nimic mai spectaculoase decât cele cu care bârlădenii s-au obișnuit și la vizitele din trecut ale oficialilor de la Vergeze. Dimpotrivă, repetitive.

„Așa cum a punctat și domnul primar Balana, interesul de a dezvolta pe mai departe și o colaborare economică între investitori din orașele noastre este evident. Ambii suntem dispuși, la nivel administrativ, să susținem dezvoltarea unor legături pe acest segment, întrucât avantajele locale reciproce sunt foarte mari pentru comunitațile noastre. Așa cum am arătat că se poate colabora foarte bine pe domeniul sportiv, putem acum să ne gândim să extindem sfera relațiilor comune. Vreau, la rândul meu, să le mulțumesc oaspeților francezi în numele locuitorilor municipiului Bârlad pentru ideile și viziunile de dezvoltare pe care ni le-au împărtășit și să îi asigur că vom dezvolta și mai mult relațiile pe care le avem în cadrul parteneriatului Vergeze – Bârlad”.

În cadrul vizitei în România, oficialii francezi au vizitat Palatul Culturii din Iași, Mânăstirea Bujoreni și au asistat la un spectacol în Parcul Copou din Vaslui, susținut de Corala “Fantasia” și Fanfara “Rotaria”.

La Bârlad au vizitat Muzeul “Vasile Pârvan”, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Centrul Eminescu și au avut două întâlniri la primărie. O primă întâlnire au avut-o cu consilierii locali, prilej cu care aceștia au aflat că omologii lor din Vergeze nu sunt retribuiți, fac voluntariat; indemnizații primesc doar primarul și cei opt viceprimari, iar sumele sunt mult mai mici decât cele cu care sunt plătiți omologii lor. Deasemenea, au aflat că doar patru din cei 27 de consilieri locali sunt reprezentanții unor partide politice. Restul sunt consilieri independenți.

A doua întâlnire la care au participat oaspeții francezi a fost cea la care au fost de față și câțiva reprezentanți ai mediului de afaceri din Bârlad. Se dorește ca pe viitor, alături de parteneriatele în domeniul culturii și sportului să se realizeze și parteneriate în domeniul investițiilor. Cu alte cuvinte primăria dorește o atragere a investitorilor din Franța la Bârlad. Eterna și veșnica poveste …

 

About Tehno Redactor

x

Check Also

Zeci de porci din localitatea Cârja, uciși de autorități, după ce cazurile de pestă porcină s-au extins

Extinderea cazurilor de pestă porcină ...

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

%d blogeri au apreciat: