Home / Administratie / Nimic nu-i iese! Singurul proiect al lui Boroș, ce începuse să prindă contur, s-a spart ca un balon

Nimic nu-i iese! Singurul proiect al lui Boroș, ce începuse să prindă contur, s-a spart ca un balon

de Mihaela NICULESCU

Greu la deal cu boii mici! Prima mare promisiune a primarului Dumitru Boroș făcută în 2016, imediat după ce a depus jurământul de primar, a fost înființarea la Bârlad a unui Centru de permanență, unde bârlădenii să poată merge pe timp de noapte pentru diverse tratamente. Nu se știe exact de ce i-au trebuit doi ani (!!!), dar cât s-a sucit, cât s-a învârtit, cât s-a moșmondit, singurul său proiect ce începuse să prindă contur, s-a dus pe apa Sâmbetei. Și când te gândești că nu a fost unul de cine știe ce amploare și că până și primarii unor comune amărâte au reușit să se miște mai repede și cu mai multă îndemânare… rămâi fără cuvinte!

La mijlocul lunii iunie, Ministerul Sănătății a anunțat toate Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din țară că nu mai au voie să autorizeze noi centre de permanență.

„Am primit o adresă de la Ministerul Sănătății, prin care ni s-a comunicat faptul că nu mai putem autoriza înființarea unor noi centre de permanență, până la o dată pe care reprezentanții Ministerului ne-o vor comunica”, a declarat, pentru Est News, Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Dacă municipalitatea locală ar fi avut inspirația să înainteze spre dezbatere Consiliului Local, în lunile martie sau măcar aprilie, proiectul de înființare a Centrului de permanență, astăzi situația ar fi fost alta. Dar proiectul a ajuns în fața consilierilor abia în iunie. Atunci a fost aprobată înființarea unui Centru de Permanență la Bârlad, care să funcționeze în baza unui contract de comodat încheiat cu Asociația „Myosotis”, centrul urmând a-și desfășura activitatea în cele trei camere ale asociației. Prea târziu, însă. Ordinul de la minister fusese dat deja, însă Boroș … nu știa. E ocupat să pună bețe în roate investitorilor care au creat pana acum sute de locuri de muncă. Așa se face că Bârladul, a ”concurat” încă o dată de unul singur și a ieșit pe locul doi.

Mai abil a fost primarul din Dragomirești care și-a dorit cu adevărat un asemenea centru în comuna sa și a reușit. Uzând de aceleași legi, aceleași instituții pe care le avea și Boroș la îndemână, dar cu siguranță, având resurse mult mai modeste decât are municipiul Bârlad.

Dacă primarul ar fi lucrat eficient, bârlădenii ar fi avut șansa, astăzi, de a avea la ei în oraș un astfel de centru, ce urma să funcționeze cu cinci medici de familie, de luni până vineri, între orele 15:00 și 08:00, iar în weekend și sărbătorile legale, non-stop.

În județul Vaslui există 11 centre de permanență: la Huși, Codăești, Cozmești, Ivănești, Vutcani, Puiești, Duda Epureni, Oltenești, Tutova, Stănilești și cel mai recent, la Dragomirești.

„De regulă, centrele de permanență funcționează cu patru medici de familie, plus un medic coordonator. Plata se face pentru prestări servicii, în baza unui contract cu CJAS. La începutul anului, în bugetul stabilit inițial au fost luate în calcul vechile tarife pe serviciu, respectiv plata cu ora pentru medici și asistenți medicali. În urma nemulțumirii medicilor, au fost operate majorări substanțiale ale tarifelor, ajungându-se în acest moment ca suma decontată de casă să fie per centru de 48.000 lei pe lună pentru plata medicilor și asistenților medicali. În cazul asistenților, tariful este de 20 lei pe oră, iar în cazul medicilor tariful este de 60 de lei pe oră. Lucrul acesta este valabil pentru centrele de permanență înființate până în luna iunie, când Ministerul a decis sistarea înființării acestor centre”, ne-a declarat Mihaela Chitariu, președinta CJAS Vaslui.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Sponsorizare de 10.000 lei pentru CSC nr.2 Bârlad

Lăudabil! Curtea Complexului de Servicii Comunitare ...

Angajările la DGASPC, suspendate până la adoptarea bugetului instituției

Austeritate la DGASPC Vaslui! Deși Direcția ...

Proiect educativ de 2 milioane de euro, pentru 600 de copii și adulți din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU  Primăria Vaslui a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: