Google+
Home » Administratie » Prăpăd la Rafaila. Zece locuințe și mai multe fântâni, inundate în urma unei viituri

Prăpăd la Rafaila. Zece locuințe și mai multe fântâni, inundate în urma unei viituri

Zece locuințe din Rafaila au fost inundate în urma unei viituri, nivelul apei depășind doi metri. De frică, oamenii s-au urcat în podurile caselor pentru a se salva din calea puhoaielor: ”Nu am văzut așa ceva. Apa creștea din vale în deal. Am rupt gardurile pentru ca apa să poată să se retragă”.

Situație nemaintâlnită într-un cartier din Rafaila. Zece minute de ploaie torențială a măturat totul în cale și a făcut ca zece locuințe să fie inundate și mâlite de puhoaiele de apă scurse de pe versanți în vatra satului. Râul Stemnic a crescut într-un ritm foarte rapid astfel încât oamenii au abandonat totul și au urcat de frică în podurile caselor pentru a se salva. În doar câteva zeci de minute, povestesc localnicii, nivelul apei a depășit doi metri, ajungând aproape cât gardurile gospodăriilor. La un moment dat, râul, care în mod normal are doar câțiva zeci de centimetri, creștea din vale în deal pe o lungime de peste o sută de metri.

Nimeni nu a mai văzut așa ceva. Nivelul apei a crescut într-un ritm amețitor. Oamenii au lăsat tot, bunuri sau animale și s-au urcat în podurile locuințelor. În case apa a ajuns și la 70 de centimetri, mâlindu-le. Cât am intervenit cu cei de la Comitetul Local pentru Situații de Urgență (SVSU), am rupt gardurile pentru ca apa să se poată retrage din curțile și locuințele inundate”, ne-a declarat primarul comunei Rafaila, Constantin Fânariu.

Potrivit autorităților, apa s-a retras în aproximativ două ore, lăsând în urmă dezastrul. Oamenii, ajutați și de pompieri și de angajații SVSU, au început evacuarea apei și a mâlului din locuințe. Din fericire, nu există case care să nu mai poată fi locuite, deși în interiorul celor zece locuințe a fost prăpăd.

Pe lângă locuințele inundate, viitura a mai rupt și mai multe podețe și a umplut cu aluviuni cinci fântâni. În aceste condiții, oamenii din acea zonă au rămas fără apă potabilă. De aceea, autoritățile locale au început să le asigure, de duminică, apa necesară pentru traiul de zi cu zi. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: