Google+
Home » Sanatate » Criza de sânge în județ se acutizează. ”O pungă de sânge contează enorm pentru o viață care atârnă de un fir de păr”

Criza de sânge în județ se acutizează. ”O pungă de sânge contează enorm pentru o viață care atârnă de un fir de păr”

de Mihaela NICULESCU

Numărul donatorilor de sânge care se prezintă la Centrul de Transfuzii Bârlad nu este nici pe departe suficient pentru acoperirea necesarului de sânge de care au nevoie spitalele din județ.

Pentru a asigura rezerva de sânge care să rezolve urgențele medicale ar trebui ca, zilnic, Centrul de Transfuzii Bârlad să aibă 30 de donatori.

Facem din nou apel la spiritul civic al bârlădenilor și al tuturor locuitorilor din județ. O pungă de sânge contează enorm pentru viața unui om care atârnă de un fir de păr. Donarea este dincolo de toate un semn de omenie și mă bucur când întâlnesc tineri care lucrează în străinătate și care vin să doneze sânge pur și simplu din omenie și nu pentru diferite avantaje. Îmi place să constat cum gândesc aceștia și sper să se schimbe și mentalitatea locuitorilor județului nostru. Nu este un secret că numărul donatorilor a scăzut dramatic și reușim să facem față foarte greu cerințelor”, ne-a declarat dr. Violeta Nistor, directoarea Centrului de Transfuzii Vaslui, cu sediul la Bârlad.

Deocamdată, acest centru este singurul din județ. Autoritățile promit însă că până la sfârșitul anului va fi deschis și punctul de lucru din Vaslui. Înființarea acestui punct de lucru reprezintă un pas înainte, dar nu neapărat certitudinea că numărul donatorilor va crește spectaculos. Acest lucru va putea fi realizat numai după apariția legii drepturilor donatorilor de sânge, care urmează a intra în vigoare peste doi ani.

Este nevoie de o astfel de lege, aflată în concordanță cu cea europeană, adaptată la specificul țării noastre. Donatorii vor fi încurajați să vină la donare, întrucât vor beneficia de anumite facilități, mai atractive decât cele care sunt acum”, a mai adăugat Violeta Nistor.

Tichetele valorice care se acordă acum donatorilor nu mai atrag populația, așa că speranța se îndreaptă către legea donatorilor de sânge. Specialiștii de la Institutul Național de Hematologie, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății, vor trebui să conceapă o lege în așa fel încât să devină foarte atractivă pentru populație, altfel criza de sânge va continua și se va accentua și foarte mulți pacienți își vor pierde viața. În unele țări europene, printre facilitățile prevăzute de legea donatorilor de sânge se numără scutirea de impozite și taxe pe o anumită perioadă, internări, investigații clinice și paraclinice gratuite.

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: