Home / Social / Deși legea cash – back a intrat în vigoare de jumătate de an, vasluienii nu pot să retragă bani din magazine ca din bancomate

Deși legea cash – back a intrat în vigoare de jumătate de an, vasluienii nu pot să retragă bani din magazine ca din bancomate

Legea care permite scoaterea de cash, prin punctele de plată (POS) ale comercianților, se aplică de la 1 ianuarie 2018 și, în teorie, le permite celor care rămȃn fără bani în buzunare și nu vor sau nu au timp să facă drumuri suplimentare pȃnă la bancomate, să retragă din magazine sume nu mai mari de 200 lei. În practică, vasluienii care vor cash de la vȃnzători primesc înapoi ridicări din umeri, ″Nu″ – uri apăsate și recomandări să viziteze cele mai apropiate bancomate.

Instituțiile publice și comercianții care au o cifră de afaceri de peste 10.000 euro sunt obligați, încă de la începutul anului, să aibă POS-uri, adică dispozitive care permit plata cu cardul și oferirea de cash celor care solicită acest lucru, odată cu plata cumpărăturilor. În ultimele 6 luni, conform prevederilor legale, comercianții au avut chiar un răgaz să-și facă rost de dispozitive moderne de plată.

Chiar dacă legea prevede amenzi usturătoare, de la 5.000 până la 7.500 lei, pentru cei care refuză să ofere clienților bani cash, la cererea expresă a acestora, proprietarii de magazine din județ nu par să fie realmente speriați de asemenea sancțiuni.

În Bȃrlad, de exemplu, la mai multe magazine, cumpărătorilor le este imposibil să plece cu cash de pe cardurile proprii. La fel se întȃmplă și în Vaslui și Huși. Asta, deși, teoretic, orice magazin care vinde de 10.000 euro pe an este obligat să-și instaleze un POS.

Cei mai mulți vȃnzători pe care i-am întrebat dacă eliberează cash au recunoscut că patronii nu i-au instruit din acest punct de vedere, alții au aflat pentru prima dată de la reporterii Est News despre prevederile legii cash – back, iar unii ne-au spus că nici nu au în casă bani suficienți pentru a le da clienților sume de pȃnă la 200 lei.

Conform statisticilor Asociației de Plăți Electronice din Romȃnia, la nivelul întregii țări mai puțin de o treime dintre firme au POS, motiv pentru care parlamentarii au modificat deja legea și o vor obligatorie doar pentru cei cu cifre de afaceri mai mari de 50.000 euro.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență 193 / 2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată prevede ca anumite persoane juridice ″să ofere serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante″. Firmele au obligația să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului. Avansul va fi evidențiat distinct pe bonul fiscal, iar comisioanele aferente tranzacțiilor nu pot depăși 1% din valoarea numerarului acordat. De asemenea, ″în cazul în care suma existentă în casă, la dispoziția comercianților acceptanți de carduri, nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă″.

Vasluienii nemulțumiți că nu au posibilitatea de a retrage cash din magazine se pot plânge Oficiului pentru protecția consumatorului. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: