Google+
Home » Administratie » Șapte biserici, monumente istorice din județul Vaslui, în pericol de prăbușire

Șapte biserici, monumente istorice din județul Vaslui, în pericol de prăbușire

Bisericile au afectată structura de rezistență și se pot prăbuși din cauza surpării terenului.

Cele șapte monumente istorice sunt într-o stare avansată de degradare. Unul dintre acestea se află în comuna Puiești. Este vorba de Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetățuia, care datează din 1670. S-au făcut consolidări în 1751 și 1838, iar în prezent are  afectată structura de rezistență (tălpoaie și grinzi putrede), învelitoare este degradată (șindrilă) și este în pericol să se prăbușească într-o râpă din cauza surpării terenului. Al doilea monument se află în comuna Vinderei. Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” din satul Obârșeni datează din 1764 și necesită lucrări de consolidare – restaurare deoarece are afectată structura de rezistență (tălpoaie putrede sub brâul de ciment). La Costești se află Biserica de lemn ”Sf. Nicolae”, din cadrul Mănăstirii Pârvești, din satul Pârvești, (datare 1816-1820). La acest monument sunt necesare lucrări de consolidare-restaurare deoarece peretele despărțitor este dislocat, iar șindrila este putredă. Biserica de lemn ”Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoieștii Noi din satul Căpușneni, comuna Lipovăț, jud. Vaslui (datează din 1792 ), are afectată structura de rezistență. Are tălpoaiele și grinzile putrede, este înclinată spre nord, are infiltrații la bază și este în pericol de prăbușire din cauza alunecărilor de teren.

Lucrări urgente de consolidare sunt necesare și la Biserica de lemn ”Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovăț (Zografu) din satul Lipovăț, comuna Lipovăț ( datare : cca. 1626, refăcută 1717) din cauză că are afectată structura de rezistență (bârne putrede);

Casă egumenească din cadrul ansamblului Mănăstirii Fâstâci din satul Fâstâci, comuna Cozmești (datare: 1808) se află în pericol iminent de colaps, necesitând lucrări urgente de consolidare-restaurare. Cel de-al șaptelea monument istoric, ajuns aproape o ruină, este Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Tatomirești, comuna Rebricea (1792). Aici pereții portanți sunt fisurați, temelia este parțial dislocată, sunt infiltrații la bază, șindrila este putredă și, colac peste pupăză, sunt și alunecări de teren.

“Direcția pentru Cultură Vaslui a transmis către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Național al Patrimoniului propuneri pentru includerea acestor monumente istorice în Planul Național de Restaurare, însoțite de note de fundamentare bine documentate și relevee fotografice.În același timp, aceste propuneri au fost aduse la cunoștință și Consiliul Județean Vaslui, Instituției Prefectului Vaslui și Episcopiei Hușilor. Trebuie făcută precizarea că proprietarii sau administratorii monumentelor istorice au obligația de a întocmi documentația în vederea înscrierii în Planul Național de Restaurare, nota de fundamentare este o piesă obligatorie și contribuie la susținea necesității includerii obiectivelor în acest plan”, ne-a declarat Corina Ursachi, directorul Direcției pentru Cultură Vaslui.

Rămâne de văzut dacă guvernanții vor da bani pentru restaurarea acestor monumente istorice din județul Vaslui. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: