Home / Justitie / O picătură de apă în paharul plin de amar pentru vasluience꞉ amenzi de până la 10.000 lei pentru hărțuitori

O picătură de apă în paharul plin de amar pentru vasluience꞉ amenzi de până la 10.000 lei pentru hărțuitori

Un proiect pentru modificarea și completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați a trecut ieri de votul din Camera Deputaților și prevede sancțiuni cu amendă pentru hărțuire, hărțuire sexuală și hărțuire psihologică, atât în privat, cât și în spațiul public.

E un fapt cunoscut că în județul Vaslui, Polul Sărăciei din Uniunea Europeană, mii de femei sunt hărțuite pe stradă sau la locul de muncă și puține dintre acestea au curajul să-și povestească experiențele nefericite în lupta cu prejudecățile. Dacă mulți arată cu degetul lungimea fustei victimei ori comportamentul considerat provocator, vasluiencele agresate aleg să păstreze tăcerea, vor să uite și să nu intre la judecata nedreaptă a societății. Astfel, până la 90% dintre cazurile de agresiune și hărțuire sexuală nu sunt raportate la poliție, dar traumele lăsate în urmă de evenimente de acest fel lasă urme pe viață.

Femeile au cȃștigat ieri un aliat în lupta contra agresorilor. Deputații au votat un proiect care modifică și completează Legea 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, proiect care interzice categoric ″orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică″.

Toate aceste tipuri de hărțuire constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune. Hărțuirea sexuală este pedepsită de lege, potrivit Codului Penal, cu închisoare între trei și șase luni.

Constatarea hărțuirii și sancționarea se va face de către Inspecția Muncii, Consiliul Național de Combaterea a Discriminării, Ministerul Afacerilor Interne, prin ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției de Frontieră Române, în zona de competență, precum și de către polițiștii locali, în anumite cazuri.

Cum definește noua lege termenul de ″hărțuire″

Femeile trebuie să știe că orice ″situație în care se manifestă asupra lor un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor″ reprezintă hărțuire.

Hărțuire sexuală se referă la orice ″situație în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor″.

Pe de altă parte, hărțuirea psihologică ține de ″orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”.

Proiectul de lege votat ieri a fost inițiat ca urmare a numeroaselor cazuri de hărțuire care au loc în spațiile publice, care afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea, iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Mai mult, șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.

Anterior acestui proiect de lege, nu exista un cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu puteau fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu aveau legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu erau protejate de nicio prevedere legală. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Proiectul bazinului de înot din municipiul Vaslui va fi depus la finanțator

Proiectul construcției unui bazin de înot ...

2.000 de familii din județul Vaslui au pierdut în anul 2019 alocația de susținere

Numărul beneficiarilor de alocație pentru susținerea ...

Prefectura cere revocarea lui Maricel Gîfu din funcția de administrator public al comunei Pogana

Maricel Gîfu nu poate fi administrator ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: