Home / Social / (VIDEO) În copilărie, pilotul vasluian mort în show-ul aviatic, umplea strada unde a crescut cu avioane de hârtie!

(VIDEO) În copilărie, pilotul vasluian mort în show-ul aviatic, umplea strada unde a crescut cu avioane de hârtie!

de Daniel MICU

Florin Rotaru, eroul de la Fetești a cărui jertfă de sine a tulburat o țară întreagă, a crescut într-un cartier din Vaslui, pe strada Constantin Tănase, într-o căsuță bătrânească, iubit și ocrotit de bunici, oameni simpli și cuminți. Vecinii povestesc printre lacrimi cum umplea Florin strada cu avioane de hârtie, cum înalta zmeie și cum, cu o seriozitate de om mare, a luptat să își împlinească visul. Bunica nu mai are lacrimi. De sâmbătă, a aprins o candelă și îi sărută din poze chipul lui ”Florinel, dragul lu’ mamaia”.

Florin Rotaru a iubit cu pasiune zborul și a pierit ca un erou, lăsând un gol imens în sufletul familiei, al celor ce l-au cunoscut și admirat, dar a și al necunoscuților. Cumplita veste a secătuit-o pe bunica Sanda. Și-a pierdut unul dintre nepoți, în condiții teribile. Femeia în vârsta de 83 de ani, locuiește singură în casa în care i-a crescut pe cei doi frați, Florin și Vasilică, printre poze și amintiri.

De sâmbătă, a aprins o candelă, care arde neîncetat pentru ca sufletul lui Florin să găsească drumul către căsuța unde a visat prima dată cu ochii spre cer.

”Dintotdeauna a iubit avioanele. De mic. Aveam casa plină de avioane. Toată ziua mă trezeam cu avioane de hârtie în buzunare, în păr, pe scaune, pe pat, prin curte, peste tot. Le-a iubit cu pasiune. Îi spuneam: «Florinel, lasă-mă, mamaie, cu avioanele!». Și el îmi răspundea: «Îmi plac avioanele, mamaie! O să zbor și eu, mamaie!». Și așa a fost! L-am ajutat cât am putut, s-a dus singur la școala de ofițeri. A învățat mult. S-a străduit și a reușit cu puterile lui să ajungă un om mare. Țin minte, când era la cămin, noi îl duceam, noi îl aduceam. Câteodată spunea să îl iau în brațe. «Ești mare, mamaie, cum să te duc în brațe?!». «Lasă, mamaie, că atunci când o să îmbătrânești și eu o să te iau în brațe!», așa îmi spunea. Și uite unde mă duc eu acum!! Un copil bun a fost. Mai ceva că o fată. Mă asculta pe mine, pe tataia. Era bucuros ca mai are un băiat și spera să vina la Vaslui cu familia, cu cei doi băieței. Dar era foarte ocupat. Muncea mult. Din decembrie nu l-am mai văzut. Joia trecută am vorbit cu el și și-a cerut iertare că e așa ocupat, m-a rugat să am grijă de mine. Și eu i-am spus să aibă grijă de el! A murit, copilul meu! A salvat mulți oameni, s-a jertfit pentru țară! Pe el nu l-a mai putut salva nimeni!”, povestește bătrâna.

”Era un copil care râdea foarte rar”

Vecinii de pe strada Constantin Tănase sunt și ei foarte afectați de cele întâmplate și îl plâng pe bietul pilot.

”Era un copil care râdea foarte rar. Era fericit când își făcea avioane din hârtie și se juca pe stradă cu ceilalți copii. Înălțau zmeie. Era strada plină de avioane de hârtie. Un caracter extraordinar. A învățat pentru că îi plăcea să învețe. Nu îl puneau părinții. Simțeam că va ajunge un om mare. Era și foarte bine crescut. Când venea acasă, parca mașina pe stradă și venea să ne salute. Un bărbat de milioane. Mi-a rupt sufletul când am auzit ce s-a întâmplat”, a spus Ioan Mercas, vecinul familiei.

După absolvirea Școlii Gimnaziale “Vasile Alecsandri”, Florin Rotaru a urmat cursurile Colegiului Militar “Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, iar apoi, Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”. Era pilot clasa I, având la activ peste 400 ore de zbor, din care aproximativ 250 pe Mig-21.

Sâmbătă, la Baza 86 Aeriană Borcea era Ziua Porților Deschise. Zborul pe care îl efectua Florin Rotaru făcea parte dintr-un show aviatic, care presupunea o demonstrație pentru public, dar și un antrenament. Potrivit scenariului, unul dintre piloți e în pericol de prăbușire și se catapultează, în ultimul moment. Din păcate, povestea a devenit realitate cruntă. Florin Rotaru n-a mai apucat să se salveze. Înainte de prăbușire, pilotul în vârstă de 36 de ani a evitat o tragedie cu prețul propriei vieți, manevrând aparatul departe de cei aproape 4 mii de spectatori. A fost găsit în scaunul său, carbonizat. O comisie de anchetă va stabili ce s-a întâmplat.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: