Home / Sanatate / Gata cu cozile în farmacii! Vasluienii își vor putea cumpăra online medicamentele, dar iată în ce condiții!

Gata cu cozile în farmacii! Vasluienii își vor putea cumpăra online medicamentele, dar iată în ce condiții!

Vești bune pentru amatorii de cumpărături online꞉ aceștia vor fi scutiți, în scurt timp, de drumurile pȃnă la farmacie și de statul la coadă! Potrivit unui nou act normativ, farmaciile vor avea posibilitatea de a vinde online medicamentele. Atenție, însă, este vorba numai despre acele medicamente pentru care bolnavii nu au nevoie de prescripție medicală!

Dacă, pȃnă acum, vânzarea online a medicamentelor, fie ele cu prescripție sau nu, era interzisă, iar firmele care făceau un astfel de comerț riscau să fie sancționate, în scurtă vreme toți vasluienii vor putea adăuga medicamentele fără prescripție medicală pe lista cumpărăturilor făcute online.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266 / 2008 a fost promulgat recent de șeful statului și a devenit Legea nr. 160 / 2018. Conform documentului, vânzarea online a medicamentelor este permisă, dar numai în anumite condiții, ce vor fi stabilite de Ministerul Sănătății.

Pentru a comercializa medicamente autorizate, farmaciile vor avea nevoie de autorizație de la Ministerul Sănătății, iar cele care vor elibera produse ilegal, pe internet, vor fi închise și amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 lei.

Cel mai probabil, farmaciile online autorizate vor fi obligate să afișeze un logo special, prin care să își anunțe clienții că site-ul vinde medicamente originale, și nu contrafăcute, logo care îi va redirecționa pe clienți către pagina oficială a Autorității Naționale de reglementare a medicamentelor. Măsura a fost introdusă încă de acum trei ani, la recomandarea Comisiei Europene, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului comunitar de punere în aplicare a «Directivei medicamentelor falsificate (2011/62/EU)».

Astfel, logo-ul pe care îl cunosc deja mulți vasluieni care au experiență în cumpărarea de produse farmaceutice online, de pe site-urile farmaciilor din Europa, are rolul de a-i proteja pe cetățenii europeni de medicamentele contrafăcute. Sigla garantează legalitatea achizițiilor online de medicamente și, astfel, creșterea gradului de protecție a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate.

Logo-ul diferă în funcție de țară, în cazul Romȃniei acesta va trebui să conțină tricolorul, iar textul afișat să fie în limba romȃnă.

Potrivit informațiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, în peste 50% dintre cazuri, medicamentele vȃndute online, de farmaciile ilegale, s-au dovedit a fi contrafăcute. Preparatele sunt, de cele mai multe ori, ineficiente și / sau periculoase. Medicamentele contrafăcute conțin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare, fie prea mică, fie prea mare a substanței active sau aceasta poate chiar să lipsească. În același timp, produsele de acest tip pot conține o substanță activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie. Mai mult, au fost cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanțe toxice (ex: otravă pentru șobolani).

Vasluienii care cumpără medicamente online trebuie să fie foarte atenți ca produsele pe care le primesc să fie transportate și depozitate corespunzător, și să nu fie expirate, situație în care poate fi alterată eficacitatea terapeutică a acestora. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: