Google+
Home » Sanatate » Tone de legume congelate, posibil contaminate, retrase din lanțurile Penny și Lidl, dar și din restaurantele vasluiene

Tone de legume congelate, posibil contaminate, retrase din lanțurile Penny și Lidl, dar și din restaurantele vasluiene

de Mihaela NICULESCU

Toate legumele și fructele congelate ce provin de la firma Greenyard din Ungaria, posibil contaminate cu bacteria Listeria, au fost retrase de la comercializare dar și din restaurantele vasluiene.

Cei care au cumpărat mazăre, fasole, porumb, spanac, amestec mexican, produse de firma Greenyard și nu le-au folosit pot merge la unitățile de unde le-au cumpărat pentru a-și primi banii înapoi. Firma maghiară a înștiințat, zilele trecute, autoritățile române în legătură cu contaminarea unor loturi de legume congelate, dar și lanțurile de magazine (Mega Image, Carrefour, Penny, Metro, Profi și Lidl) care vindeau produsele Greenyard. Firma cu pricina a transmis o notificare prin sistemul rapid de alertă și imediat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a trimis echipe de control la agenții economici vizați, pentru a verifica dacă au fost retrase de la raft produsele cu risc.

„Am primit notificarea de alertă în week-end și imediat am verificat unitățile de alimentație publică trecute în lista unităților cu care firma maghiară avea contract. La Bârlad am verificat două lanțuri de magazine – Penny și Lidl, la Vaslui 11 societăți din listă și câte una la Murgeni, Ibănești, Berezeni și Huși. În momentul în care am ajuns în control am constatat că marfa fusese retrasă de la vânzare și depozitată în spații speciale, pe care am pus sechestru. Agenții economici s-au conformat. Urmează acum ca aceștia să ia legătura cu firmele de neutralizare a mărfii contaminate, dar înainte de a fi luată pentru distrugere, DSVSA Vaslui va trebui să elibereze autorizație sanitară veterinară de transport pentru aceste produse. După ce firmele care se ocupă de neutralizarea mărfii contaminate ne vor trimite confirmarea faptului că au distrus produsele putem spune că ancheta va fi finalizată. Situația este sub control. Dacă ar fi fost probleme, până acum ar fi apărut măcar un caz de infectare cu Listeria. Populația nu trebuie să-și facă griji”, ne-a declarat Nelu Munteanu, director adjunct al DSVSA Vaslui.

Acesta a mai precizat că legumele infestate nu sunt periculoase pentru sănătatea omului dacă sunt fierte înainte de a fi consumate. Totuși, printre cei care au cumpărat produsele Greenyard se pot afla și persoane care le-au consumat crude după decongelare. Pericolul nu a trecut, pentru că perioada de incubație a bacteriei este de 70 de zile.

Listerioza este o afecțiune rară care afectează nou-născuții, pacienții în vârstă, femeile gravide, persoanele cu afecțiuni cronice, în general cu un sistem imunitar slăbit. Este o infecție severă, care are simptome asemănătoare gripei – febră, dureri musculare, greață, vomă, dureri gastrice, dar și cefalee, rigiditate cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și stări de confuzie. În Europa s-au înregistrat până acum 47 de îmbolnăviri și 9 decese.

Comments

comments

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: