Google+
Home » Administratie » Angajații vasluieni au liber la cultură꞉ de luna viitoare vor primi vouchere culturale cu valori cuprinse între 10 și 150 lei

Angajații vasluieni au liber la cultură꞉ de luna viitoare vor primi vouchere culturale cu valori cuprinse între 10 și 150 lei

După tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creșă și voucherele de vacanță, un nou tip de vouchere e pe cale să intre în portofelele vasluienilor. Este vorba despre tichetele culturale, care, după cum le dă de gol denumirea, vor putea fi folosite doar la plata bunurilor și serviciilor care țin de domeniul cultural. Rămȃne la latitudinea angajaților să decidă cum anume și dacă vor folosi aceste vouchere fix pentru scopul pentru care au fost acordate, acela de a îmbogăți mai ales spiritul posesorilor.

Propunerea legislativă privind acordarea biletelor de valoare pentru activități culturale a primit recent semnătura șefului statului, Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă că, în cel mai scurt timp, angajatorii din toată țara, incluzȃndu-i aici și pe cei din județul Vaslui, vor putea acorda salariaților prima serie de tichete culturale.

Vasluienii norocoși vor putea să folosească aceste vouchere pentru a merge la film, la teatru sau la concerte, sau pentru a-și cumpăra cărți, albume muzicale, filme în orice format și alte produse asemănătoare. De asemenea, se vor putea achiziționa abonamente sau bilete la muzee, târguri și expoziții permanente sau itinerante.

Tichetele culturale vor avea o valoare lunară de maximum 150 de lei (sau de 300 de lei, dacă se vor acorda doar ocazional) și vor putea fi folosite numai la plata bunurilor și serviciilor culturale. Valoarea individuală a unui tichet cultural va fi de 10 lei sau multiplu de 10, însă de maximum 150 de lei.

Angajatorii sunt cei care, potrivit prevederilor legale, au obligația să stabilească, alături de reprezentanții organizațiilor sindicale sau ai salariaților, tipul și valoarea voucherului cultural, precum și să decidă lista exactă a unităților unde aceste tichete vor putea fi folosite. De asemenea, angajatorii vor suporta toate costurile legate de emiterea, pe hârtie sau în format electronic, a tichetelor.

Voucherele vor fi valabile numai dacă includ, printre altele, prenumele, numele și codul numeric personal ale salariatului îndreptățit să le folosească.

Proiectul de lege privind acordarea biletelor de valoare votat în Camera deputaților și devenit, după promulgarea de către președintele României, Legea nr. 165 / 2018, reunește prevederi legate de toate biletele de valoare pe care angajatorii pot să le acorde propriilor salariați. Este vorba despre tichetele de masă, tichetele cadou, tichetele de creșă și voucherele de vacanță.

Inițiativa referitoare la tichetele culturale și-a propus să ofere cadrul legal pentru șanse egale în ceea ce privește accesul la cultură al angajaților din sistemul bugetar și să stimuleze creșterea gradului de acces și participare la cultură. Dacă în ceea ce privește bunurile culturale, nu încape vorbă că vasluienii vor da buzna în librării să folosească voucherele de cultură, rămȃne de văzut cum anume vor beneficia angajații de la nivelul județului Vaslui de servicii culturale.

Mai exact, vor fi aceste servicii de calitate, sau vor satisface gustul fiecăruia, care nu se discută? (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: