Home / Justitie / Consilierii din serviciul de probațiune al județului Vaslui au protestat ieri pentru salarii mai mari

Consilierii din serviciul de probațiune al județului Vaslui au protestat ieri pentru salarii mai mari

Consilieri din serviciul de probațiune din județul Vaslui au protestat ieri, alături de colegii lor din județele Iași, Harghita, Sălaj, Brașov, Dolj, Neamț, Gorj, Vrancea, Timiș, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călărași, Bistrița-Năsăud, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmbovița și Buzău și cei din capitală.

Protestul a fost declanșat de consilierii din cadrul Serviciului de Probațiune (SP) București, care au fost în grevă de avertisment joi, sprijiniți de colegii lor din teritoriu. Aceștia au întrerupt activitatea între orele 10.00 și 12.00. Ei avertizează că în cursul săptămânii viitoare vor declanșa greva generală, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate de conducerea Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și a Ministerului Justiției.

“Angajații SP București continuă protestul spontan inițiat acum două zile, în condițiile în care, până la această oră, responsabilii din DNP și MJ nu au formulat soluții concrete la problemele de natură salarială semnalate în nenumărate rânduri, oferind în schimb doar explicații neconvingătoare și promisiuni deșarte. Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluționării revendicărilor formulate, consilierii de probațiune din SP București consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilitățile de soluționare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea DNP, respectiv MJ, și au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală”, se arată într-un comunicat al consilierilor din cadrul Serviciului de Probațiune București.

Printre revendicările angajaților din sistemul de probațiune se numără plata drepturilor salariale restante “izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalți angajați din familia ocupațională, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile”.

Consilierii spun că aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial și de DNP și MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget: “Această explicație s-a dovedit a fi falsă după ce, la începutul acestei săptămâni, conducerea DNP a constatat că are excedent bugetar și a decis să-l utilizeze pentru plata discreționară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcționarii publici din cadrul aparatului central, nu și către cei 550 de consilieri de probațiune care asigură efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infracțiuni”.

O altă revendicare se referă la calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probațiune din țară, în acord cu instrucțiunile Ministerului Muncii și Justiției Sociale privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum și virarea în conturile angajaților a diferențelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1.000 de lei/lună pentru fiecare consilier).

“Începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probațiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP”, arată sursa citată.

Cea de-a treia revendicare privește emiterea ordinelor administrative prin care să se înlăture “discriminările salariale istorice” la care sunt supuși consilierii de probațiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaționale Justiție, prin calcularea salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune în baza valorii de referință sectorială 463,5.

“Consilierii de probațiune din cadrul SP București au adus la cunoștința responsabililor din cadrul DNP, respectiv MJ, că aceste probleme trebuie rezolvate de urgență, nefiind acceptate alte amânări și tergiversări de natură să afecteze în continuare drepturile lor. În acest context, angajații SP București urmează să formuleze plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor Legii cadru de salarizare unică, prin calcularea eronată a salariilor datorate angajaților din sistemul de probațiune”, se precizează în comunicat. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Inconștient să fii, noroc să ai. Un bătrân a scăpat cu răni minore după ce a intrat cu Matiz-ul într-un tren

Un bătrân de 76 de ...

Zeci de legumicultori vasluieni și-au vândut roșiile în piețele din județ

Legumicultorii vasluieni au început să ...

Ofertă bogată de brazi, la Bârlad

Bârlădeni, au apărut brazii în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: