Google+
Home » Social » Mini-muzeul comunismului, un proiect inedit în județ. Sunt invitați să participe toți vasluienii care mai dețin obiecte din ”Epoca de Aur”

Mini-muzeul comunismului, un proiect inedit în județ. Sunt invitați să participe toți vasluienii care mai dețin obiecte din ”Epoca de Aur”

de Cristian DIMA

Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui dorește să realizeze o expoziție permanentă care să conțină diverse obiecte, înscrisuri, fotografii și alte mărturii din perioada 1945-1989 și se bazează în acest proiect pe generozitatea locuitorilor județului care mai dețin obiecte din ”Epoca de Aur” și care vor să le doneze

Ideea îi aparține muzeografului Alexandra Ioana Hurduc, cea care s-a gândit să structureze acest mini-muzeu pe perioade, precum și pe domenii: învățământ, copilărie etc.

Am primit insigne de pionier, de șoim, medalii, bancnote, un indicator de cabina telefonică, carnete de membru UTC, de partid, păpuși. Va fi o expoziție permanentă despre comunismul din România, pornind de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, Petru Groza până la 1989. Expoziția va fi împărțită în două zone, una legată de istoria României și cealaltă de orașul Vaslui. Pentru zona Gheorghiu-Dej , care este cea mai îndepărtată în timp, ca să spun așa, s-au strâns medalii, monede, bancnote, tablouri cu Marx și Engels, un bust al lui Gheorghiu-Dej, câteva ziare. În ceea ce privește perioada lui Nicolae Ceaușescu avem mai multe obiecte: steaguri, tablouri cu amândoi (și cu Elena Ceaușescu-n.r.) lucrări de artă dirijată cum ar fi <Țărani la camp>. Tot în zona lui Ceaușescu vrem să reconstituim o sală de clasă. Avem câteva bănci, dar ne lipsesc rechizitele. Avem nevoie de uniforme de pionier, de șoim al patriei. Tot aici vrem să creăm o zonă legată de copilăria comunistă, pentru asta avem câteva păpuși. Căutăm în continuare jucării, pentru că publicul nostru țintă sunt copiii”, a mai spus Alexandra Ioana Hurduc.

Un impediment serios în finalizarea acestui proiect, la care Muzeul Județean lucrează de luni bune, este ”zgârcenia” localnicilor, care dețin obiecte comuniste, dar nu vor să se despartă de ele.

“Obiectele pe care le avem, au fost donate de persoane apropiate. N-au venit oameni de pe stradă să le doneze, să facă fapte bune aducându-le la muzeu. Nu s-a întâmplat așa. Obiectele sunt de la colegii noștri, de la instituțiile colaboratoare. Sunt foarte puțini donatori, nu știu de ce. Sunt și oameni care știu că au lucruri în casă și nu doresc să le dea. Nu știu ce fac cu ele”, ne-a declarat muzeogralul Alexandra Ioana Hurduc.

Desigur, Muzeul Județean ar putea lua în calcul și achizițiile de astfel de obiecte de pe site-urile unde românii obișnuiesc să le comercializeze. Investiția nu ar fi extrem de costisitoare. O privire aruncată pe aceste site-uri ne-au arătat, de exemplu, că o cravată de pionier poate fi cumpărată chiar cu 15 lei, o centură de pionier, cu 50 de lei, sireturile colorate pe care le purtau comandanții de grupă și de detașament pot fi achiziționate cu 50 lei bucata.

Evoluția orașului Vaslui în perioada comunistă ar putea fi realizată și în format electronic.

“În ceea ce privește evoluția orașului din perioada comunistă, îmi doresc ca această evoluție să fie surpinsă digital, dar asta înseamnă un efort financiar foarte mare și nu știu dacă vorm reuși prea curând. Ideea este că acest material digital să surprindă schimbarea radicală a Vasluiului. Vechiul oraș a fost ras efectiv de pe hartă, în locul lui s-a construit unul nou, cel pe care-l vedem astăzi. Există foarte puține clădiri vechi în Vaslui, orașul și-a mărit de două–trei ori suprafața, populația a crescut de patru-cinci ori în toată perioada comunistă. Vasluiul este un oraș cu arhitectură aproape exclusiv comunistă“, mai spus muzeograful.


About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: